
Din această sumă, pentru produse farmaceutice, materiale sanitare şi dispozitive medicale s-au decontat 180.953.125 RON, iar pentru serviciile medicale oferite de unităţile sanitare cu paturi, adică spitale, aflate în contract cu noi în 2011, am decontat 145.587.999 RON. Medicilor de familie li s-a plătit suma totală de 36.994.999 RON, din care 370.000 pentru activitatea depusă în centrele de permanenţă, restul fiind pentru activitatea în cabinetele proprii”, ne-a declarat Adriana Jinga, purtător de cuvânt al Casei de Asigurări de Sănătate Argeş. Pentru 2012, CAS Argeş a început contractarea serviciilor cu furnizorii de servicii medicale, medicamente, dispozitive, încă din această lună, solicitările putând fi depuse până pe 30 ianuarie. „Depunerea documentelor se poate face până pe 18 ianuarie ora 16.00, iar pe data de 19, după verificarea şi avizarea cererilor, vom anunţa prin afişare la avizier şi pe site-ul instituţiei furnizorii acceptaţi pentru contractare. Cei nemulţumiţi pot depune contestaţii pe 20 ianuarie, iar afişarea rezultatului verificărilor acestora se va face tot la avizier şi pe site, pe 23 ianuarie, ora 16.00. Până pe 31 ianuarie se va realiza apoi negocierea clauzelor suplimentare şi încheierea contractelor”, a mai precizat reprezentatul CAS.
126 de argeşeni au primit îngrijiri medicale la domiciliu
Conform legii, asiguraţii care plătesc contribuţii către fondul de sănătate au dreptul şi la îngrijiri medicale la domiciliu, dacă starea sănătăţii îi împiedică să ajungă la ambulatoriile de specialitate sau nu e cazul să stea internaţi în spital. Potrivit reprezentanţilor CAS Argeş, în 2011, un număr de 126 de persoane au fost tratate acasă. Majoritatea sufereau de sechele după accidente vasculare cerebrale, cancer în stadii terminale, amputaţii ale membrelor sau alte afecţiuni cronice. Ei au putut solicita astfel de servicii la cinci furnizori autorizaţi, care au contract cu CAS Argeş, din tot atâtea localităţi din judeţ: Piteşti, Curtea de Argeş, Mioveni, Câmpulung şi Costeşti. Pentru 2012 însă, asociaţia din Costeşti care asigura servicii medicale la domiciliu nu şi-a mai reînnoit atestatul.
29 de argeşeni s-au tratat gratuit în străinătate prin formularul E112
Dacă un anumit tratament nu se poate efectua în România din motive obiective sau procedura medicală de care un pacient are nevoie nu poate fi făcută în timp util în ţară, acesta are dreptul de a solicita să fie tratat în străinătate, pe banii statului. Graţie acestei facilităţi, pacienţii pot beneficia de îngrijiri medicale şi operaţii la clinici din Germania, Franţa şi Austria, inclusiv la renumita clinică AKH din Viena, unde au fost operaţi preşedintele Traian Băsescu şi Teo Trandafir. Conform reprezentanţilor CNAS, în 2011, CAS Argeş a emis un număr de 29 de formulare E112. Cei mai mulţi dintre argeşeni au optat pentru tratamente medicale în Germania (12 formulare), în Italia (8 formulare) şi Austria, respectiv Franţa (ambele cu câte 4 formulare). Ca exemplu, trebuie spus că o zi de spitalizare la celebrul spital AKH din Viena (unde s-a tratat şi preşedintele Băsescu) costă 1.200 de euro, iar un transplant ajunge la 65.000 de euro.
CAS a achitat contravaloarea a 4.970 de proteze şi dispozitive medicale
Potrivit datelor CAS, 4.970 de asiguraţi au primit aprobări pentru a li se compensa de către Casa de Asigurări anumite dispozitive medicale. Dintre aceste cereri, 20% au reprezentat proteze auditive, 20% – pungi pentru stomii şi incontinenţă urinară, 2% – proteze de membre, 11% – proteze de mers, 19% – orteze, 9% – încălţăminte ortopedică, 11% – cristalin artificial şi 8% aparate de oxigen.