Biroul Operativ al Federaţiei SANITAS a participat joi, 8 ianuarie 2019, la cea de-a doua întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii pentru a purta discuții privind prevederile ordonanței 114/2018, ale cărei prevederi urmează să intre în vigoare cu 1 ianuarie 2019.

Aplicarea acestei ordonanței va aduce grave blocaje şi inechități în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială. De aceea, noi am formulat 4 revendicări, prima nenegociabilă, pentru remedierea acestor proleme” ne-a declarat Doina Fănică, președinte Sindicatul Sanitas Argeș și membru în Biroul Operativ al Federației Sanitas.

Ne dorim acordarea sporurilor pentru condiții de muncă potrivit potrivit HG 153/2018 la salariul de bază calculat în anul 2019, pentru categoriile profesionale care nu au beneficat de acordarea integrală a salariului de bază în martie 2018, aşa cum au primit medicii și asistenții. Este vorba de personalul TESA/administrativ, kinetoterapeuți, fiziokinetoterapeuţi, profesori CFM, registratori medicali, chimiști, biologi, farmaciști, infirmieri. După cum se știe, ei nu au beneficiat de salariul de bază integral, adică cel din 2022, precum medicii și asistenții, ci vor primi etapizat, anual o creștere de salariu de 25% din diferența rămasă. Mai mult decât atât, în cazul acestor salariați, creșterea de 25% a fost anulată de transferul contribuțiilor de la angajator la angajat iar restul, de inflație. Prin înghețarea sporurilor, prin ordonanța 114, și creșterea din 2019 este din nou anulată! Pentru că sporurile de condiții de muncă se vor aplica la salariul de bază din decembrie și nu la cel actual. Vor fi, probabil, creșteri nessmnificative, de câteva sute de lei, sub nivelul de așteptare al salariaților.

În plus, în loc ca această ordonanță să elimine inechitățile din sistem, între categoriile de personal și chiar în interioarul specialităților, acestea se adâncesc, iar echipa medicală se dezbină. Apar discuții, frustări, având în vedere că la realizarea actului medical participă toate cateoorile de personal, nu doar medici și asistente, fiecare conform fişei postului dar în egală măsură pregătirii profesionale. În schimb, doar unii au primit măriri salariale!

A doua revendicare este calcularea și plata sporurilor la toate categoriile profesionale, atât din sănătate cât și din asistență socială, DSP, centre de sânge etc, la salariul actual, din 2019, iar a treia – menținerea indemnizației de hrană în afara plafonului de 30% pentru sporuri, pe ordonatorul principal de credite, prevăzută de lege. Noi am solicitat în repetate rânduri acest lucru, să nu mai fie luat în calcul la acel plafon, fără rezultat! Vrem eliminarea prevederii sau măcar prorogarea exceptării şi pentru acest an, pentru că și anul trecut acest lucru a fost realizat printr-o altă ordonanță de urgență.

Și, nu în utimul rând, cerem reluarea negocierilor pentru semnarea contractului colectiv de muncă la nivel de sector, întrerupte de apariţia OUG 114/2018. Această problemă trenează de trei ani, şi, nu este cazul judeţului nostru, dar în ţară sunt situaţii foarte dificile din acestă cauză” ne-a mai explicat preşedinta Sanitas Argeş.

Din partea reprezentanţilor ministerului nu s-au primit însă răspunsurile aşteptate, chiar dacă discuțiile pe acest act normativ sunt începute de mai multă vreme, echipa ministerială neputând prezenta un plan de modificare a O.U.G. sau soluții care să readucă normalitatea în salarizarea personalului din sănătate şi asistenţă socială.

În aceste condiții, Federaţia SANITAS a solicitat organizarea, în regim de urgenţă, a unei întâlniri cu Premierul României şi o echipă guvernamentală formată din reprezentanți abilitați să ofere soluțiile optime pentru disfuncţionalitățile create prin adoptarea O.U.G. nr. 114/2018.

Ne exprimăm speranța că această întâlnire va avea loc foarte curând şi că cei prezenți vor reuși să răspundă pozitiv revendicărilor membrilor noştri de sindicat. În caz contrar, ne rezervăm dreptul de a hotărî, în cadrul şedinţei de Consiliu Naţional al FSR din data de 1 februarie, alte tipuri de acțiuni în susținerea drepturilor celor peste 100.000 de membri pe care îi reprezentăm!” ne-a mai declarat Doina Fănică.

Comments

comments