Tudorel Toader anunţă Ordonanţă de Urgenţă pentru toţi cei condamnați de completuri nelegal constituite. Tudorel Toader anunţă ordonanţă de urgenţă pentru cei condamnaţi de completurile de la Înalta Curte declarate neconstituționale. Aceştia vor putea contesta sentinţele. Adoptarea ordonanţei depinde însă de premier, spune ministrul Justiţiei. Zeci de procese în care s-au dat sentinţe definitive ar putea fi reluate, dacă Guvernul adoptă ordonanţa pregătită deja de ministrul Justiţiei. Este vorba despre toate dosarele judecate, din 2014 până la finalul anului trecut, de completurile de 5 judecători ale Curţii Supreme, declarate neconstituţionale.

Ministrul Justiţiei Tudorel Toader a declarat luni, referindu-se la OUG privind contestaţia în anulare, că o astfel de contestaţie va fi făcută de cei care din 2014 au fost condamnaţi de completuri nelegal constituite, precizând însă că sunt vizate atât condamnările, cât şi achitările. Și procurorii nemulţumiţi de deciziile de achitare date de completurile de cinci judecători de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nelegal constituite vor putea face contestaţie în baza ordonanţei de urgenţă pregătită de minister, nu doar persoanele condamnate definitiv, a subliniat Tudorel Toader.

„€Contestaţia în anulare va putea fi formulată de către cei care din 2014 încoace au fost condamnaţi de complete nelegal constituite” a explicat ministrul Justiţiei, recomandându-le jurnaliștilor să-și îndrepte atenția „cel puţin în egală măsură şi spre cei care au generat acest eveniment juridic extrem de neplăcut, nerespectând prevederile imperative ale legii” astfel încât „am ajuns în situaţia în care timp de aproape patru ani de zile completele de cinci judecători au fost nelegal constituite”

„€La Ministerul Justiţiei avem un astfel de draft de Ordonanţă de Urgenţă. Doamna prim-ministru va decide dacă şi când poate fi adoptată o astfel de OUG” a afirmat Toader, explicând că, pentru a fi adoptată, va respecta normele de tehnică legislativă privind transparenţa decizională, solicitarea avizului Consiliului Legislativ şi a avizului CSM, în funcţie de care se va decide conţinutul final al proiectului de act normativ.

„€Trebuie să asigurăm accesul cetăţeanului la un proces echitabil, care înseamnă ca şi cel trimis în judecată să fie condamnat de către un judecător competent, pe de o parte, şi de o instanţă legal constituită, de cealaltă parte”, a argumentat ministrul Justiţiei.

„€M-am referit la toate cauzele pronunţate de către complete nelegal constituite şi nu doar la cauzele în care cei judecaţi au fost condamnaţi. Condamnaţi sau achitaţi, procesele desfăşurate în faţa uneor complete nelegal constituite vor trebui să urmeze acelaşi regim. O stare de aşteptare vor avea cei condamnaţi, sperând la o altă soluţie dar, în opinia mea, pot şi trebuie să fie procupaţi şi cei achiitaţi de complete nelegal constituite. În situaţia aceasta poate face contestaţie cel care l-a trimis în judecată , procurorul”, a spus Tudorel Toader.

Comments

comments