Marți, între orele 12,00 și 13,00, sindicaliștii Sanitas din Argeș vor picheta Prefectura Argeș pentru a protesta împotriva deciziilor Guvernului Cîțu de plafonare și înghețare a veniturilor unor categorii de angajați din sănătate și asistență socială. Protestul este organizat ca urmare a deciziei Comitetului Național al Federației Sanitas din România, potrivit căreia membrii de sindicat vor realiza astfel de proteste în fața fiecărei prefecturi din țară.

“Drept răsplată și recunoștință pentru implicarea și eforturile angajaților din sănătate și asistență socială, din ultimele luni, guvernanții înțeleg să procedeze astfel! Nu este o măsură corectă! Timp de 10 luni, acești oameni au depus eforturi uriașe în lupta cu acest virus ucigaș, sunt obosiți, unii s-au infectat și și-au infectat familiile, iar 4 dintre colegii noștri din Argeș au murit! Cei care au trecut peste boală au rămas cu sechele importante și au nevoie de perioade lungi și dificile de recuperare. Ne simțim păcăliți și mințiți pentru că în toate aceste luni de discuții, din iulie și pînă în decembrie, nimeni din cei de la minister și Guvern nu au spus absolut nimic de reduceri de venituei, plafonare de salarii sau înghețare de sporuri. Ce nu au înțeles guvernanții este că pentru un act medical de sănătate este nevoie de implicarea tuturor, de la medici și asistente, la infirmire și personal TESA. În ultimele luni a fost nevoie acută și de contabili și administratori, pentru achiziții numeroase și contra timp, și de electricieni pentru întreținerea spitalelor și asigurarea echipamentelor.  Și nu înțelegem de ce s-a ajuns la așa ceva, pentru că efortul asigurării veniturilor nu era așa mare: creșterile ar fi fost, potrivit legii, variază între 100 și 300 lei net, iar ei nu sunt așa mulți!” ne-a declarant Doina Fănică, președinte Sindicatul Sanitas Argeș.

Federația SANITAS din România cere actualului guvern să respecte Legea – cadru a salarizării bugetarilor!

Legea nr. 153/2017 prevede, la art. 38 (4) că ”în perioada 2019 – 2022 se va acorda anual o creştere a salariilor de bază, soldelor de funcţie/salariilor de funcţie, indemnizaţiilor de încadrare, fiecare creştere reprezentând ¼ din diferenţa dintre salariul de bază, solda de funcţie/salariul de funcţie, indemnizaţia de încadrare prevăzute de lege pentru anul 2022 şi cel/cea din luna decembrie 2018…”. Guvernul României nu respectă legile propriei țări!

Legislativul României a aprobat o lege – cadru a salarizării bugetarilor, iar guvernul actual, proaspăt numit, caută ”ieșiri” pentru a nu acorda, în 2021 creșterile salariale legale.

Lovește, în principal, exact în acele categorii de personal care au fost deja discriminate prin modul în care legiuitorii au gândit sistemul de salarizare: infirmiere, brancardieri, îngrijitoare, registratori medicali, personal TESA (economiști, juriști, referenți), personal de întreținere (bucătari, liftieri, fochiști, spălătorese, operatori telefonie, muncitori calificaţi şi necalificaţi, mecanici), asistenți sociali, operatori calculator din cadrul serviciilor de ambulanţă şi UPU etc.

Nu iartă însă nici celelalte categorii de salariați care vor avea în continuare sporuri calculate prin raportare la salariul de bază din ianuarie 2018 (sporul pentru asigurarea continuităţii – pentru orele lucrate sâmbătă, duminică şi în sărbători legale, sporul de noapte/de tură, tariful orar pentru gărzile suplimentare ale medicilor şi sporul pentru orele de gardă).

Așadar, în plină pandemie, când sistemele de sănătate și cel de asistență socială sunt atât de greu încercate, guvernul tratează angajații din aceste domenii cu rea-voință, adâncindu-le dezamăgirea, sporindu-le stresul și afectând astfel capacitatea de muncă unor oameni deja epuizați după 11 luni de luptă continuă în prima linie a frontului pandemic.

Una dintre revendicările susţinute de Federaţia SANITAS din România la declanşarea recentului calendar de acţiuni sindicale este STABILIREA SPORULUI DE CONDIŢII PRIN RAPORTARE LA SALARIUL DE BAZĂ AFLAT ÎN PLATĂ!

Considerăm acest  lucru imperios necesar deoarece:

  • Odată cu apariţia OUG nr. 226/2020 sporul pentru condiţii de muncă va fi stabilit, în continuare, în mod discriminator şi nelegal, în opinia noastră şi în anul 2021, pentru medici şi asistenţi medicali prin raportare la salariul de bază aflat în plată iar pentru restul personalului (farmacişti, biologi, fiziokinetoterapeuţi, psihologi, infirmieri, brancardieri, îngrijitoare, liftieri, asistenţi sociali, personal TESA etc.) se va stabili prin raportare la salariul de bază din 2018.
  • În discuţiile din perioada iulie – decembrie 2020 dintre reprezentanţii Guvernului României şi cei ai Federaţiei SANITAS echipa guvernamentală condusă de Primul-ministru a garantat calcularea sporului pentru condiţii de muncă prin raportare la salariul de bază aflat în plată, începând cu 1 ianuarie 2021.
  • Prin adoptarea O.U.G. nr. 114/2018, a O.U.G. nr. 1/2020 şi acum a O.U.G. nr. 226/2020 se perpetuează discriminarea între salariaţi în loc să se repare aşa cum în permanenţă am solicitat.
  • Nivelul fără precedent de implicare al tuturor salariaţilor din sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială în combaterea pandemiei îi expune la riscuri uriaşe şi condiţii de muncă deosebit de grele, altele decât până la apariţia virusului SARS-COV-2.

În aceste condiţii, Federaţia SANITAS din România solicită Guvernului nou instalat ca la elaborarea Bugetului de stat să aibă în vedere repararea acestei inechităţi pentru a putea restabili echilibrul în sistemul sanitar şi cel de asistenţă socială.

La portest vor participa circa 100 de persoane, cu respectarea tuturor regulilor de distanțare fizică și prevenire a răspîndirii virusului.

În plus față de protestele ce vor fi organizate în perioada următoare, Federatia SANITAS a lansat și o petiție online pentru respectarea prevederilor Legii 153/2017 (legea salarizării angajaților din sistemul bugetar)! Aceasta poate fi consultată și semnată AICI.

 

Comments

comments