Serviciile medicale de tip fertilizare in vitro ar putea fi decontate de Fondul unic de asigurări de sănătate

Potrivit unui proiect de lege, serviciile medicale pentru fertilizarea in vitro ar urma să fie decontate din Fondul unic de asigurări de sănătate, și nu de Ministerul Sănătății, cum se întâmplă în prezent.

 

Conform inițiatorilor proiectului, preluarea de către sistemul național de asigurări sociale de sănătate a cheltuielilor aferente acestor servicii le-ar garanta pacienților care suferă de infertilitate accesul la servicii specifice.

Programul gratuit de fertilizare in vitro, sistat pentru doi ani, a fost reluat în primăvara acestui an.

Statul român oferă în prezent servicii medicale pentru fertilizarea in vitro prin Subprogramul de fertilizare in vitro (FIV) și embriotransfer (ET), din cadrul Programului național de transplant de organe, țesuturi și celule de origine umană. Subprogramul este coordonat de o unitate din cadrul Agenției Naționale de Transplant.

Potrivit expunerii de motive la inițiativa legislativă, costul mediu pentru realizarea procedurilor specifice de FIV/ET este de 6188 de lei. Inițiatorii proiectului mai menționează și faptul că, în cursul unui an (iulie 2011 – 2012), dintr-un total de 1404 de cupluri care au depus dosare pentru a beneficia de acest tip de servicii, doar 647 au beneficiat de procedurile incluse.

Conform proiectului de act normativ, un cuplu va putea beneficia de o singură procedură de fertilizare decontată din Fondul asigurărilor sociale de sănătate. Din acest program vor fi excluși membrii de același sex, dar și procedurile cu terți donatori sau cu mame surogat. Mai mult, procedurile gratuite se vor acorda doar cuplurilor care au șanse de reproducere evaluate din punct de vedere medical, urmărind vârsta mamei, indexul de masă corporală al acesteia și rezerva ovariană.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.