Senatorul Tămagă a scos 5.000 de kg de grâu la hectar

RECORD Aflându-se printre cei mai mari fermieri din judeţ, senatorul Constantin Tămagă, directorul Marius Jurubiţă de la APIA şi primarul din Rociu au obţinut producţii record la grâu, comparative cu cele din vremea lui Ceauşescu. Una dintre moşiile de unde a pornit răscoala din 1907 a fost  şi Babaroaga din Mozăceni de Argeş. Despre moşia Babaroaga se pomeneşte chiar şi în romanul „Răscoala” al lui Liviu Rebreanu. Astăzi, conform cronologiei istorice, „Babaroaga” este moşia senatorului PSD de Argeş, Constantin Tămagă. Inginer agronom de profesie, doctor în agricultură şi membru în Comisia de Agricultură a Senatului, Constantin Tămagă deţine una dintre cele mai mari exploataţii agricole din judeţ. Senatorul are în proprietate şi arendă peste 500 de hectare de pământ la Mozăceni, iar exploataţia sa agricolă poartă numele vechii moşii, Babaroaga.
Faptul că Tămagă este un specialist în agricultură o dovedeşte şi producţia record la grâu din acest an. Dacă în tot judeţul, Direcţia Agricolă a raportat o medie de 3.500 de kg la hectar, senatorul a depăşit cu mult media judeţeană. La ferma sa de la Babaroaga s-au produs 5.000 de kg de grâu la hectar. Despre cum a ajuns la aceste rezultate, dar şi ce va face cu „bucatele”, senatorul Tămagă ne-a declarat: „A fost un an foarte bun la grâu. Am scos 5.000 de kg la hectar. Se vinde cu 70 de bani kilogramul. Este cam puţin. În opinia mea, preţul real al grâului la această oră este de un leu. Dar merge şi 70 de bani. Cine a făcut peste 4.000 de kg la hectar are şi profit la preţul acesta, dar, cine a scos sub 4.000, nu se alege cu mare lucru. Eu vând grâul la fabricile de pâine din judeţ. Fabricanţii de pâine ştiu de unde pot cumpăra grâu bun şi vin ei şi ţi-l iau din curte, cum se zice”. Din cele 500 de hectare pe care social-democratul a semănat 200 de hectare cu grâu. Făcând un simplu calcul, reiese că senatorul PSD a scos, numai din vânzarea grâului, 700 de milioane de lei. Se pare că bani frumoşi va face parlamentarul şi din porumb, dar şi din floarea-soarelui. „Am avut mare noroc cu ploaia din zilele acestea. Dacă nu ploua, producţia era compromisă. Dar ploaia a venit la timp şi cred că vom avea o producţie foarte bună atât la porumb, cât şi la floarea soarelui. Dumnezeu ţine cu noi: chiar dacă este criza asta, măcar vom avea pâine şi mălai”, ne-a mai spus Tămagă.

Primarul de la Rociu a cultivat 700 de hectare cu grâu

Un alt mare latifundiar din Argeş este primarul de la Rociu, Aurel Bălăşoiu. Aflat în Top 10, cu 1.493 hectare, Aurel Bălăşoiu a cultivat în acest an, cu grâu, 700 de hectare. „Din păcate, nu am terminat de treierat, pentru că nu ne lasă ploile. Cred însă că vom scoate mult peste 3.500 de kg la hectar”, ne-a declarat primarul latifundiar.
Luând în calcul o medie de 3.500 de kilograme, anul acesta Aurel Bălăşoiu va scoate cel puţin două miliarde de lei numai din vânzarea grâului. Mai trebuie spus că, având o suprafaţă aşa de mare de teren, în primăvară, edilul de la Rociu a luat de la APIA peste 200.000 de euro, subvenţie de la stat.

Directorul APIA, Marius Jurubiţă, are o producţie medie de grâu de 4.000 de kg/hectar

În topul fermierilor argeşeni se mai află şi directorul APIA Argeş, Marius Jurubiţă, care are o fermă agricolă de peste 1.150 de hectare la Stolnici. „Încă nu am terminat recoltarea. Dar cred că va fi o producţie medie de 3.500 – 4.000 de kg la hectar. Sunt parcele de pe care am scos şi 5.000 de kg la hectar. Ce pot să spun este că anul acesta, la grâu, este o producţie care acoperă cheltuielile, însă nu este o cultură care să aducă cine ştie ce profit. Cred că bani frumoşi se vor scoate la porumb şi floarea-soarelui. Cel puţin până acum, aceste culturi promit foarte mult”, ne-a spus directorul Marius Jurubiţă, de la care am mai aflat că, anul acesta, a cultivat 600 de hectare cu grâu. Dacă grâul se vinde cu 70 de bani, luând în calcul o producţie medie de 4.000 de kg la hectar, rezultă că Marius Jurubiţă va scoate, numai din vânzarea grâului, în jur de 1,7 miliarde lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.