Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Cristiana Pașca Palmer, a anunțat că suspendă proiectul de Ordin de Ministru de aprobare a derogărilor în cazul speciilor urs, lup și pisică sălbatică și înființează Servicul de Urgență pentru Animale Sălbatice – SUAS.

SUAS va fi conceput ca un serviciu de intervențe rapidă pentru toate cazurile în care omul sau bunurile acestuia sunt amenințate de carnivorele mari. Echipele vor fi formate din angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care vor beneficia de suportul persoanelor din aparatul de mediu.
„SUAS va deveni prima unitate care va beneficia de derogare din partea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor, astfel încât să eliminăm suspiciunea că sub paravanul derogărilor se practică vânătoarea”, a mai spus ministrul Mediului.

Serviciul va fi folosit prin numărul de urgență 112, iar echipele vor interveni cu tranchilizante, opțiunea muniției de vânătoare fiind ultima alternativă. De asemenea, în cadrul Ministerului Mediului va fi înființată o structură de urgență care va funcționa 24/24 pentru a acorda derogările ca animalele să fie eliminate în funcție de cazuri. Aceasta va funcționa în cadrul Direcției de Biodiversitate.

Comments

comments