Scrumbia de Dunăre afumată, la un pas de dobândirea protecţiei la nivelul Uniunii Europene

0
527

Dosarul pentru „Scrumbia de Dunăre afumată” a trecut de etapa opoziţiei naţionale şi a fost transmis la Bruxelles conform procedurilor europene, în vederea înregistrării şi dobândirii protecţiei la nivelul Uniunii Europene ca Indicaţie Geografică Protejată (IGP).

„Scrumbia de Dunăre afumată” este obţinută prin metoda de sărare şi afumare la rece, specifice ariei geografice de provenienţă, care conferă unicitate produsului propus pentru înregistrare la nivel european.
Potenţialul gastronomic şi natural al României, pus în valoare de Politica Agricolă Comună prin politica de calitate, poate constitui un element important în vederea creşterii valorii adăugate a produselor agroalimentare care poate duce la dezvoltarea zonelor rurale, în special şi a comerţului cu produse de calitate în general.

România deţine deocamdată trei produse româneşti recunoscute la nivel european: Magiunul de prune de Topoloveni (Indicaţie Geografică Protejată), Salamul de Sibiu (Indicaţie Geografică Protejată) şi Telemeaua de Ibăneşti (Denumire de Origine Protejată). Alte două produse se află în analiză la Comisia Europeană, „Novac afumat din Ţara Bârsei” şi „Cârnaţi de Pleşcoi”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here