Sindicaliştii membri ai Federaţiei Sanitas au declanşat azi, începând cu ora 7:00, grevă generală în toate spitalele din ţară ca urmare a faptului că nu au ajuns la o soluţie cu autorităţile pe Legea salarizării unitare, a declarat prim-vicepreşedintele federaţiei, Marius Sepi.

Federaţia Sanitas cere introducerea în Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului 20/2016 a angajaţilor care lucrează în serviciul tehnic administrativ – 23.000 de persoane, a funcţionarilor publici din Direcţiile de Sănătate Publică – 1.800 de oameni şi a celor din creşe şi grădiniţe – aproximativ 1.500 de persoane.

„De asemenea, Sanitas mai solicită reducerea diferenţelor salariale de până la 800 de lei între asistenţii medicali absolvenţi ai şcolilor postliceale sanitare şi cei cu studii superioare, ambele categorii având aceeaşi profesie, având aceeaşi fişă a posturilor şi aceleaşi atribuţii” a spus Sepi.

Federaţia Sanitas a cerut şi reducerea diferenţelor de salarizare de până la 1.200 de lei între spitalele clinice şi neclinice şi trecerea asistenţilor din asistenţa socială pe grila din sistemul neclinic.

„€Dar cea mai stringentă solicitare vizează acceptarea plăţii sporurilor la nivelul anului 2016, şi nu 2009, pentru personalul care are acest drept. Cerem adoptarea de urgenţă a revendicărilor noastre. În plus, susţinem orice acţiune a pacienţilor care atenţionează cu privire la lipsa medicamentelor” a spus prim-vicepreşedintele Sanitas.

Aceasta este ultima măsura decisă de sindicatele din sănătate, după ce nici una dintre măsurle precedente nu a avut rezultat în discuţiile cu guvernanţii. Programul măsurilor de protest a început în septembrie, prin organizarea, în fiecare zi de marţi, a unei acţiuni denumite generic „O marţi a Sanitas” prin care sindicaşiştii au pichetat în fiecare marţi, pe rând, Ministerul Muncii, Ministerul Finanţelor Publice, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului. Pe 12 octombrie a avut loc o grevă japoneză, cu purtarea de banderole albe iar pe 24, o grevă de avertisment.

„€Ca urmare a grevei generale, ambulatoriile de specialitate din toate unităţile sanitare nu vor lucra, începând de azi, deloc. De asemenea, în secţiile de spital se va lucra doar cu o treime din angajaţi, la doar o treime din activitate. Toate cazurile cu probleme acute vor fi îndrumate către Unităţile de Primiri Urgenţe” spune Doina Fănică, preşdinta Sindicatului Sanitas Argeş.

„€31 octombrie  este ziua în care angajaţii din sistemul de sănătate şi asistenţă socială arată guvernanţilor ca sunt sătui de umilinţă şi pun capăt sclavagismului din sistem. Indiferent de gradul profesional, suntem uniţi şi decişi să ne recâştigăm drepturile, demnitatea şi respectul acestei profesii, este ziua în care alegem să spunem NU promisiunilor deşarte şi în care nu mai acceptăm ca guvernanţii să îşi bată joc nici de sistem şi nici de populaţie!”mai spune Doina Fănică.

Comments

comments