Sărbătoare, astăzi: Sfântul Antonie cel Mare, ocrotitorul orfanilor şi săracilor şi cel care îi vindecă pe cei demonizaţi

0
1040

Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, cel mai popular ascet, întemeietorul monahismului și un vestit făcător de minuni, este prăznuit pe 17 ianuarie. Și în zilele noastre, în lumea creștină, Sfântul Antonie este considerat ocrotitorul orfanilor şi al oamenilor săraci, ajutându-i de grabă pe cei care se roagă cu credinţă şi-l cheamă în ajutor. Părintele monahilor”care a trăit 85 de ani în pustiu, marele pusnic Antonie, tămăduia bolnavii şi-i vindeca pe cei demonizaţi.

Marele pustnic a trecut la viaţa veşnică în anul 356, când împlinise vârsta de 105 ani. El a lăsat în urmă un număr impresionant de ucenici asceţi în lumea întreagă, cărora le-a lăsat următorul cuvânt de învăţătură : ”Să creadă în Iisus şi să fugă de ispitele şi de înşelăciunile diavoleşti”.

Tradiţii şi superstiţii de Sfântul Antonie cel Mare

Pentru împlinirea unei dorinţe, în mediul rural mai ales, se posteşte timp de trei zile, iar în ziua praznicului se practică postul negru. Pentru vindecare, se împlinește postul în zilele de miercuri. Pentru vindecarea de boli grave, credincioșii bolnavi practică postul în fiecare zi de miercuri, ziua care aminteşte de convertirea Cuviosului.

Rugăciunile făcute în Biserica Domnească de la Curtea Veche din Bucureşti, care îl cinteşte în ziua hramului pe Sfântul Antonie cel Mare, timp de nouă săptămâni ajută la împlinirea celor mai arzătoare dorinţe. Cei care au făcut acest ritual s-au rugat pentru sănătate, pentru vindecarea de boli grave, pentru spargerea farmecelor, ca sporul şi liniştea sufletească să revină în casa lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here