ADI Servsal Argeş, în parteneriat cu Eco-Rom Ambalaje, organizaţia deţinătoare a licenţei „Punctul Verde” în România şi cea mai importantă organizaţie de preluare de la agenţii economici a obligaţiei de reciclare şi valorificare a deşeurilor de ambalaje, au inaugurat, la finele săptămânii trecute, prima zonă de picnic din Argeş, realizată conform Legii Picnicului în vigoare.
Proiectul face parte dintr-un protocol mai larg, numit „Colectează selectiv! Implică-te şi tu!”, realizat între ADI Servsal Argeş şi Eco-Rom Ambalaje, parteneriat care vizează creşterea performanţei gestiunii deşeurilor de ambalaje în judeţ.
„Am sprijinit financiar amenajarea completă a acestei zone de picnic, întrucât este foarte important ca oamenii să colecteze selectiv şi să înţeleagă importanţa acestui sistem în toate locurile în care îşi desfăşoară, în mod normal, activitatea. În zonele turistice şi de picnic sunt generate şi deşeuri de ambalaje – fie că ne referim la PET-uri, doze de aluminiu, conserve, ambalaje din hârtie-carton de la alimente, sticle sau borcane – şi este esenţial ca argeşenii să aibă la dispoziţie infrastructura necesară pentru ca acestea să fie depozitate separat, pentru a ajunge la reciclare. Astfel, îi aşteptăm pe toţi argeşenii să se distreze responsabil la iarbă verde!”, a declarat Sorin Popescu, Director General Eco-Rom Ambalaje.
Zona de Picnic Arefu, aflată la poalele Cetăţii Poienari, cuprinde 10 module compuse din grătar, masă şi băncuţe, 5 puncte de colectare a deşeurilor, 4 toalete şi un punct administrativ. ADI Servsal Argeş va superviza buna desfăşurare a gestiunii deşeurilor în zonă, iar toate deşeurile colectate selectiv în această zonă vor ajunge la reciclare cu sprijinul Primăriei Comunei Arefu.
„Pe viitor, dorim să înfiinţăm 20 de zone de picnic, cu ajutorul resurselor financiare de la Fondul de Mediu şi cu cel al primăriilor şi consiliilor locale”, a declarat Gabriel Moiceanu, Directorul Servsal SA.
În prezent, cei mai mulţi dintre argeşeni au acces la colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje, puse la dispoziţie de către ADI Servsal Argeş prin fonduri europene şi prin aportul Eco-Rom Ambalaje.
Despre Eco-Rom Ambalaje
Eco-Rom Ambalaje S.A. este o organizaţie înfiinţată la sfârşitul anului 2003 de un grup de companii care activează în România şi care au luat iniţiativa implementării sistemului ”Der Grüne Punkt” – Punctul Verde -în ţara noastră. Acest sistem are ca scop îndeplinirea obligaţiilor de reciclare a deşeurilor de ambalaje ce revin producătorilor care pun pe piaţă produse ambalate. Membrii fondatori sunt: Argus, Ball Packaging Europe, Chipita România, Coca-Cola HBC România, Heineken, Mars România, Munplast, PepsiCo România, Romaqua Group Borsec, Tetrapak, Unilever, Titan, cărora li s-au alăturat în anul 2011 Bergenbier, Tymbark şi Ursus.
Eco-Rom Ambalaje şi-a început activitatea în 2004, cu 81 de companii care au aderat la sistemul companiei, urmând ca anul 2011 să se încheie cu 2.301 companii responsabile în portofoliu. Eco-Rom Ambalaje a preluat şi a îndeplinit cu succes, în fiecare an, obligaţiile de valorificare şi reciclare pe care şi le-a asumat pentru membrii săi.
După 8 ani de activitate, Eco-Rom Ambalaje implementează şi dezvoltă în România un sistem de colectare selectivă a deşeurilor de ambalaje, ce vizează atât agenţii economici, cât şi populaţia, care contribuie semnificativ la realizarea ţintelor de colectare şi reciclare impuse României de către Uniunea Europeană. În 2011, Eco-Rom Ambalaje a îndeplinit cu succes obiectivul legal de valorificare de 57% şi a valorificat 57,8% (354.996 tone) din cantitatea de deşeuri de ambalaje puse pe piaţă de membrii săi (613.178 tone). La finalul anului trecut, cantitatea colectată a fost de 34.416 tone de deşeuri de ambalaje de la populaţie, cu 40% mai mult decât anul anterior. De asemenea, infrastructura existentă a fost mărită cu aproximativ 50% (numărul de pubele de colectare selectivă ajungând, în 2011, la aproximativ 12.900 de containere).
Mai mult, la finalul anului 2011, un număr de aproximativ 5 milioane de locuitori din 240 de localităţi (cu 60% mai multe decât anul anterior) aveau acces la sistemul de colectare selectivă dezvoltat de Eco-Rom Ambalaje. Aceste rezultate se datorează aportului financiar de aproximativ 8 milioane de euro al Eco-Rom Ambalaje în colectarea selectivă a deşeurilor de ambalaje: infrastructură, costuri de colectare, transport şi sortare a deşeurilor de ambalaje realizate de colectori şi operatori de salubritate, campanii de informare şi conştientizare.
Despre „Punctul Verde”
„Punctul Verde” este un simbol internaţional, care semnalează cumpărătorului că firma producătoare sau importatoare s-a angajat să îndeplinească obligaţiile de reciclare şi valorificare a cantităţilor de ambalaje puse pe piaţă, prin contribuţia la dezvoltarea sistemului de colectare selectivă de la populaţie.
Prezenţa „Punctului Verde” pe un ambalaj arată că a fost plătită o contribuţie financiară unei organizaţii naţionale autorizate de recuperare a ambalajelor, în concordanţă cu principiile Directivei nr.94/62/EC şi luând în considerare legislaţia naţională.