După aproape 30 de ani de la debutul la Meteo, una dintre cele mai vizionate rubrici ale Telejurnalului TVR, argeşeanca Romica Jurca va dispărea de pe micile ecrane. Astfel, cea mai longevivă „doamnă de la Meteo” va avea prilejul de a vizita mai des casa părintească de la Cândeşti, din Albeştii de Muscel. Deşi puţină lume ştie, Romica Jurca s-a născut în 1955 la Câmpulung, mama sa fiind de fel din Cândeşti, în timp ce tatăl său a fost ardelean. Gospodăria părinţilor i-a revenit drept moştenire şi a avut grijă să o renoveze complet, fără a modifica însă nimic din aerul de casă ţărănească autentică. Tot aici şi-a adus, în vacanţe, şi copiii, fiul său, Mihai, şi el un cunoscut prezentator TV, amintind nu de puţine ori de copilăria sa fericită de pe meleaguri argeşene. „Doamna de la Meteo” vine şi acum destul des „acasă” şi nu refuză niciodată să stea de vorbă cu vecinii şi să le dea sfaturi despre când să cosească sau să facă alte lucrări agricole, în funcţie de vreme.
Copilăria de la Cândeşti
Despre copilăria la Cândeşti şi familie, Romica Jurcă vorbeşte cu mare drag: „Eu sunt de pe lângă Câmpulung, o zonă care n-a fost colectivizată şi, în copilărie, mama ne spunea: Astăzi mergem să strângem fânul, va fi o vreme frumoasă. Şi noi ne uitam pe geam şi vedeam că plouă. Dar în jumătate de oră ploaia înceta şi afară se însenina. Când am ajuns la Institut şi am început să pricep cu ce se mănâncă meteorologia, am realizat că era vorba de curenţi, de modul în care se realizează circulaţia aerului. Şi mama se familiarizase cu aceste manifestări ale vremii şi intuia, în funcţie de cum bătea vântul, ce o să se întâmple. Oricum, nu am putut niciodată să-mi explic de ce, atunci când cânta cocoşul mai spre seară, se făcea vreme frumoasă a doua zi”, spune cea mai longevivă prezentatoare de la Meteo.

Meteorolog de meserie, nu a folosit niciodată promter-ul

Romica Jurca a debutat pe sticlă în decembrie 1986, când Institutul Meteorologic, unde lucra încă din 1978, a decis să trimită specialişti pentru prezentarea buletinului meteo la singurul post de televiziune existent (TVR), iar printre aceştia s-a numărat şi ea. În 1997 a întrerupt colaborarea cu TVR deoarece televiziunea a dorit fete tinere la Meteo, pentru o schimbare de imagine. A continuat să lucreze la ANM, iar între 2002-2007 a revenit şi la TV, dar la Antena 1. În 2007, după 10 ani de când plecase, s-a întors la Televiziunea Naţională. Acum, prin decizia conducerii Departamentului de Ştiri al TVR, a întrerupt din nou colaborarea, cu puţină vreme înainte de a marca cei 30 de ani de la primii paşi în cariera de prezentatoare TV. Doamna Jurca este singura prezentatoare meteo care are studii de specialitate şi printre puţinele care nu au folosit niciodată prompter-ul. După cum singură mărturisea, când nu era la televiziune, era la Administraţia Naţională de Meteorologie, unde lucrează şi acum în cadrul Centrului Naţional de Prognoză de durată scurtă şi medie. Acesta este locul unde se calculează vremea pentru următoarele ore sau zile. Iar când nu e nici la Institut, se ocupă de treburile casnice: găteşte – fiindcă e nevoită, nu neapărat de plăcere – face conserve pentru iarnă, iar de Sărbători coace cozonaci. A fost desemnată în 2010, de cititoarele revistei „Unica”, a cincea cea mai sexy prezentatoare meteo din România, după Magda Pălimariu (Pro TV), Alexandra Bădoi (Antena 1), Lili Bragă (Prima TV) şi Cristina Soare (TVR1), fiind foarte surprinsă că le-a devansat pe Nora Dincă de la Realitatea TV sau pe Iulia Zgripcea de la Antena 3. Mai ales că punctul său forte în televiziune nu a fost niciodată frumuseţea, ci faptul că avea studii de specialitate în meteorologie şi ştia să explice pe înţelesul telespectatorilor ce înseamnă un „front atmosferic” sau „indicele de confort termic”. „Meteorologia, pentru mine, a fost o noutate, o provocare, şi în concluzie un destin; a devenit ulterior o pasiune şi, oriunde aş fi, chiar dacă mă desprind de aparatele şi de hârtiile de la institut, nu mă pot desprinde de o parte din gesturile de fiecare zi, de a mă uita pe cer şi de a recunoaşte tipul de nori – de ploaie sau de vreme frumoasă, iar după direcţia din care bate vântul, deja am în minte un scenariu legat de distribuţia presiunii şi a tipului maselor de aer. În principal, legat de ceea ce transmit prin intermediul micului ecran, sunt adepta lucrului foarte bine făcut şi pe înţelesul tuturor”, a scris Romica Jurca pe pagina personală de la TVR.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI