România a carantinat lotul de vaccinuri incriminat pentru mai multe decese în Italia și Austria. Vaccinarea cu AstraZeneca continuă însă!

0
131

România a carantinat lotul de vaccinuri incriminat pentru mai multe decese în Italia și Austria. Vaccinarea cu AstraZeneca continuă însă!

Coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID, medicul Valeriu Gheorghiță, a spus, joi seară, la Sinteza Zilei, ce trebuie să facă persoanele care s-au vaccinat deja cu doze de AstraZeneca din lotul ABV 2856, carantinat în Italia după decesul mai multor persoane cărora li s-a administrat acest ser.

Peste 77 de mii români au primit prima doză de vaccin din lotul AstraZeneca ABV 2856. Acest lot este carantinat, de joi, și în România iar în procesul de vaccinare vor fi folosite în continuare doze AstraZeneca, dar din alte loturi.

Valeriu Gheorghiță: Stilul de viață rămâne același. Nu anticoagulante, nu antiagregante

În primul rand, să nu intrăm panică! Cât timp sănătatea este bună, cât nu apar modificări cu simptome noi, oameni trebuie să fie liniștiți. Nu există o recomandare particulară în acest caz. Nu luăm anticoagulante, nici antiagregante (în condițiile în care decesele suspecte au avut legătură cu probleme de coagulare a sângelui, n.r.). Stilul de viață rămâne același. Luăm legătura cu medicul de familie la momentul în care apare o modificare în starea de sănătate, indiferent de natura ei„, a spus medicul, în platou la Sinteza Zilei.

Gheorghiță estimează că este puțin probabil să se stabilească o relație de cauzalitate între decesele semnalate după vaccinarea cu AstraZeneca în Austria sau Italia și serul dezvoltat de compania anglo-suedeză.

Medicul a mai spus că, înainte de a lua decizia de a carantina (a scoate din uz) cele aproximativ 4.700 de doze rămase neadministrate în România din lotul ABV 2856, autoritățile medicale române au luat legătura cu cele austriece.

„I-am întrebat pe cei din Austria care este opinia lor. Au spus că nu recomandă sistarea vaccinării cu AstraZeneca. Ei au pus în carantină doar acel lot (ABV 5300, un alt lot decât cel semnalat în Italia, n.r.). Nu am reușit să luăm legătura cu colegii din Italia (unde în urma vaccinării au fost semnalate patru decese, n.r.).

Decizia de suspendare în statele care au anunțat acest lucru este individuală, pentru fiecare stat european. Agenția Europeană a Medicamentului spune că nu există indicii care să sugereze cauzalitate”, a precizat el.

Gheorghiță a mai spus la Sinteza Zilei că în România populația se va putea vaccina cu serul Johnson & Johnson „foarte probabil” din a doua jumătate a lunii aprilie.

Vaccinul Johnson & Johnson a fost autorizat de joi pentru utilizare în U.E.

„Cei programați la rapel cu AstraZeneca vor fi injectați cu AstraZeneca, însă nu din lotul ABV 2856 semnalat în Italia. Cei care sunt programați mâine (vineri) la vaccin vor primi doza de vaccin AstraZeneca dintr-un alt lot, necarantinat”, a precizat Gheorghiță.

„Decizia retragerii lotului semnalat în Italia este luată din maximă precauție. Chiar dacă în România nu există semnale care să indice o relație de cauzalitate, am decis să luăm aceeași decizie ca și Italia – carantinarea dozelor din acel lot.

Vreau să menținem nivelul de încedere în acest tip de vaccin.

Agenția Europeană a Medicamentului a transmis azi (joi), în urma analizei experților, că nu există indicii ale unei relații de cauzalitate (între decese semnalate în țări din UE și administrarea vaccinului, n.r.)”, a spus medicul.

Gheorghiță a mai adăugat că România nu a primit vaccin din lotul ABV 5300, din care au fost distribuite 1,6 milioane de doze în 17 state din Uniunea Europeană.

Precizări privind vaccinarea cu vaccinul de la AstraZeneca (AZ)

Cu privire la lotul ABV 5300 de 1,6 milioane de doze de vaccin distribuite în 17 țări din Uniunea Europeană (Lituania, Estonia, Luxemburg, Letonia, Irlanda, Danemarca, Bulgaria, Austria, Grecia, Suedia,Olanda, Polonia, Spania, Franța, Islanda), pentru care anumite state au luat decizia de a suspenda temporar vaccinarea cu vaccinuri din lotul respectiv și pentru care Agenția Europeană a Medicamentului a demarat o investigație, menționăm că România nu a primit doze din acest lot.

În ceea ce privește lotul ABV 2856 pentru care Italia a decis suspendarea temporară a vaccinării cu vaccinul din lotul menționat, precizăm că România a recepționat prima tranșă de vaccin AZ de 81.600 doze în data de 07.02. ac. Începând cu data de 15.02 a.c., au fost utilizate 77.049 de doze, fiind distribuite în următoarele județe: Arad, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Caraș Severin, Cluj, Dolj, Galați, Gorj, Hunedoara, Iași, Maramureș, Mehedinți, Neamț, Olt, Sălaj, Satu Mare, Suceava, Timiș, Vâlcea și Vaslui. Celelate 4.257 se regăsesc în Centrele de vaccinare din județele Bacău, Bihor, Botoșani, Dolj, Gorj, Iași, Neamț, Suceava, Timiș, Vâlcea, Vaslui și 60 de doze la Centrul Regional
de Depozitare Craiova.

În cursul acestei seri, a avut loc o ședință la care au participat reprezentanții CNCAV, INSP, MS, ANMDMR. Situația celor două loturi de vaccinuri a fost analizată și s-au decis, în unanimitate, următoarele aspecte:

1. Ca măsură de extremă precauție s-a hotărât carantinarea temporară a dozelor rămase până la finalizarea evaluării Agenției Europene a Medicamentului;
2. Se continuă vaccinarea cu toate celelalte vaccinuri de la compania farmaceutică AstraZeneca din celelalte loturi existente în momentul de față în România;
3. Se înlocuiesc cele 4257 doze neutilizate existente în centrele de vaccinare, astfel încât procesul de imunizare să nu fie afectat.

Menționăm faptul că această decizie a fost luată ca o măsură de precauție extremă, fără să existe în acest moment în România niciun argument științific care să fi impus această hotărâre. Reiterăm faptul că decizia de carantinare a lotului respectv a fost luată exclusiv pe baza evenimentului raportat în Italia. Astăzi, 11.03.2021, ca urmarea a analizei preliminare a cazurilor de evenimente tromboembolice raportate în Austria cu privire la lotul ABV 5300, EMA a transmis un comunicat oficial prin care anunță faptul că la acest moment nu există indicii care să ateste o legătură de cauzalitate între vaccin și evenimentele adverse raportate.

Grupul de comunicare al CNCAV

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here