TOP FORBES ŢIGĂNESC Portalul de ştiri „Vertical News” a alcătuit de curând topul celor mai bogaţi 50 de ţigani din România. Cu o avere estimată la 3,1 milioane de euro, Regele Dan Stănescu din Costeşti ocupă locul 10 în top, devansând nume grele ca Împăratul Iulian sau Regele Cioabă. Tot în urma regelui din Costeşti se află şi manelişti de top, precum Nicolae Guţă sau Adrian, Copilul Minune.

Calculul averilor a fost făcut atât pe date concrete, respectiv activitatea economică a firmelor celor în cauză, înregistrate la Registrul Comerţului, cât şi în urma evaluării podoabelor din aur, a palatelor şi maşinilor de lux. Pentru ca topul să fie cât mai exact, analiştii au ţinut seama şi de bogăţia afişată în diverse ocazii, la reuniunile ţigăneşti naţionale, precum sărbătoarea Sfintei Marii, din 8 septembrie, când ţiganii din toată ţara se adună să petreacă la Costeşti de Vâlcea. Datele oficiale de la Registrul Comerţului relevă însă o scădere a cifrelor de afaceri legale ale ţiganilor, în vreme ce statisticile Poliţiei arată o creştere a activităţilor ilegale din care romii încearcă să facă bani.

Dan Stănescu, mai bogat şi decât Regele Cioabă

Regele Dan Stănescu şi familia sa regală din Costeşti sunt întrecuţi în avere, conform „Top 50 – cei mai bogaţi ţigani din România”, doar de clanurile ţigăneşti din Banat, Moldova şi Ialomiţa. Astfel, pe primul loc al topului, cu o avere estimată la 13 milioane de euro, se află Ionelaș Cârpaci din Timișoara, un ţigan semianalfabet, având doar patru clase, dar care a fost capabil să pună în practică o serie de afaceri ilegale cu imobile de patrimoniu. Acesta a pus mâna pe clădiri şi terenuri în valoare de milioane de euro, aflate chiar în centrul istoric al Timișoarei.
Tot în faţa lui Dan Stănescu, adică pe locul 9, se situează şi binecunoscutul Bercea Mondialu’ din Slatina, cu o avere estimată la 3,7 milioane de euro. De remarcat însă că Regele din Costeşti i-a devansat la avere pe Leo de la Strehaia, pe Regele Florin Cioabă de la Sibiu, care are o avere estimată la două milioane de euro, dar şi pe Împăratul Iulian, cel care a agonisit numai 1,9 milioane euro. Tot în urma lui Stănescu sunt şi unii manelişti de top precum: Dan Bursuc, Florin Salam sau Nicolae Guță – care are o avere estimată la 1,2 milioane de euro. Nici celebrul Adrian Copilul Minune nu-l depăşeşte pe Dan Stănescu, care, cu 1,1 milioane de euro, se află la coada clasamentului. Cel mai „sărac” ţigan din „Top 50” are o avere estimată la 700.000 de euro şi este implicat în scandalul copiilor trimişi la cerşit în Marea Britanie.

Majestatea Sa a fost prins când ciordea curent electric

Dan Stănescu a „moştenit” titlul de rege, ca şi o mare parte a averii, de la tatăl său, Ilie Badea Stănescu, zis Tortică, care a murit în 2007. Atunci, în curtea Palatului de Aramă din Costești, Regele Dan şi-a pus însemnele de aur ale regalităţii, extrem de valoroase: coroana cu nestemate a tatălui său, ce cântăreşte peste un kilogram de aur de 24 de karate, şi care este păstrată la BNR. Tot atunci Dan Stănescu a apărut şi cu inelul cu pecete, împodobit cu diamante, dar şi cu un impresionant lanţ din aur cu cruce, dăruit lui Ilie Badea Stănescu, în 2003, de Patriarhia Ortodoxă Română.
În ce priveşte trecutul Casei Regale din Costeşti, strămoşii familiei au fost mari vătafi şi conducători ai ţiganilor din Craiova şi Constanţa. Ei au făcut bani în trecut din prelucrarea metalului, cazane de ţuică şi sigilii pentru vagoanele de marfă ale CFR. Acum, capul familiei, Dan Stănescu, are conturi în străinătate şi în ţară, mai multe case şi terenuri în România şi peste hotare şi mii de cocoşei de aur.
Impresionanta avere a noului rege de la Costeşti s-a văzut cel mai bine în 2010, când Dan Stănescu şi-a căsătorit una dintre fiice, Ancuța, cu Mihai Biriță, fiul unei alte familii „de top” din Târgu-Jiu. Regele Stănescu i-a dat atunci fetei ca zestre: mamudele şi cocoşei de aur, în valoare de 300.000 de dolari, mobilă de la Paris, în valoare de 300.000 de euro, cristale Swarovski, 300 de rochii, canapele tivite cu fir de aur, plasme şi alte electronice de lux.
Despre nunta cu 2.000 de invitaţi de la Palatul de Aramă din Costeşti se spune că ar fi costat un milion de dolari. Însă bogăţia extremă şi ostentativă a fost şi motivul pentru care Dan Stănescu a intrat în vizorul organelor de anchetă. Nu de puţine ori Regele de Costeşti a fost suspectat că a cumpărat mai multe maşini de lux furate din Germania, iar anul trecut Majestatea Sa a fost acuzat şi că fură curent electric.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI