Rectorul Barbu a câştigat într-o lună cât Băsescu într-un an

DEZMĂŢ FINANCIAR Fosta conducere a Universităţii de Stat a avut grijă să îşi rotunjească în mod consistent salariile de bază cu bani din coordonarea proiectelor europene. Astfel, în ianuarie 2012, fostul rector Gheorghe Barbu a încasat nu mai puţin de 700 de milioane de lei, iar în februarie, în jur de 500 de milioane. Verificările derulate în Universitatea de Stat de noua echipă de conducere a scos la iveală o gaură de peste 20 de miliarde de lei, provenită din gestionarea celor 16 programe europene pentru dezvoltarea resurselor umane, în valoare totală de 45 de miliarde, echivalentul pentru 1 miliard de euro.

Cea mai mare parte din bani au fost folosiţi pentru plata salariilor celor implicaţi, care îşi „rotunjeau” astfel frumuşel veniturile de bază. În topul celor care au încasat salarii colosale, de ordinul sutelor de milioane lunar se află, evident, foştii conducători ai UPIT, în frunte cu rectorul Gheoghe Barbu şi acoliţii săi, prorectorul Gheorghe Şerban şi decanul Facultăţii de Mecanică, Viorel Şerban, care au avut grijă să îşi atribuie coordonarea acestor proiecte. Nici juristele sau contabilele nu au fost însă mai prejos.        
80% din valoarea totală a unui astfel de proiect o reprezintă salariile celor implicaţi, începând cu managerul de proiect, adjunctul, administratorul şi apoi restul, în funcţie de rangul deţinut. Salariile coordonatorilor reprezintă grosul cheltuielilor, în vreme ce profesorii de rând, care duc greul activităţii, sunt retribuiţi doar sub formă de ore suplimentare, adică 10-15 milioane peste salariul oficial primit la Universitate.

Contabila şi jurista şi-au tras şi ele partea…leului

Din cele 16 proiecte pe POS-DRU, fostul rector Gheorghe Barbu coordonează 4, în valoare totală de peste 14 miliarde. Prof. univ. dr. Viorel Nicolae de la Autovehicule şi Transporturi, are în coordonare 3 proiecte în valoare totală de aproape 10 miliarde lei, iar fostul aspirant la poziţia de rector, susţinut de Gheorghe Barbu, prof. univ. dr. Gheorghe Şerban are doar două proiecte, dar valoarea lor se ridică la peste 11 miliarde. Nu este de mirare astfel că, prin cumul, sumele reprezentând salariul şi banii de coordonare a proiectelor pe care aceştia i-au ridicat lunar, ajungeau la…miliarde!
Astfel, în  ultimele luni înainte de a fi schimbat de la conducerea Universităţii, Gheorghe Barbu a încasat, potrivit statelor de plată, 700 de milioane de lei vechi în ianuarie 2012 şi peste 500 de milioane – în februarie. Cu alte cuvinte, în comparaţie cu şeful statului, care are doar vreo 60 de milioane pe lună, fostul rector a câştigat numai în ianuarie cât Traian Băsescu într-un an! Fostul prorector Şerban a primit 200 de milioane numai în ianuarie anul acesta, iar Viorel Nicolae a încasat circa 280 de milioane.
Sume considerabile pentru un angajat într-o universitate de stat au luat şi contabila Daniela Geail – 76 de milioane, dar şi jurista Doian Morariu, care a ajuns la acelaşi nivel al salariului.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.