PERFORMANŢĂ Soiurile experimentale de floarea-soarelui folosite pe arcelele demonstrative ale fermei „Argeş Agro Proiect”, a directorului OJPDRP, Marius Jurubiţă, au dat recolte impresionante: 4.821 de kilograme la hectar. Joia trecută, de Sfânta Mărie Mică, profitând de ziua de sărbătoare, în care treburile câmpului se lasă de-o parte, reprezentanţii firmei de seminţe „Pioneer” şi Marius Jurubiţă, managerul fermei „Argeş Agro Proiect”, i-au invitat la Stolnici pe fermierii din zona de sud a judeţului, pentru o demonstraţie agricolă de înaltă performanţă. Peste 80 de agricultori, precum şi mulţi dintre primarii localităţilor din sud au fost prezenţi la recoltarea şi măsurarea producţiei din câteva loturi demonstrative de floarea-soarelui. Acestea au fost cultivate cu seminţe asigurate de cunoscuta firmă pe terenurile exploataţiei agricole conduse de directorul ODPDRP Argeş, Marius Jurubiţă. „Anul acesta, am alocat aproximativ 40 de hectare pentru culturi demonstrative din 17 soiuri experimentale de floarea-soarelui şi porumb, pentru a vedea cum se adaptează condiţiilor şi care ar fi productivitatea. Floarea-soarelui chiar am recoltat-o şi cântărit-o de faţă cu toată lumea, iar la porumb am prezentat doar stadiul de dezvoltare, pentru că nu e încă timpul culesului. Scopul reuniunii este de a vedea culturile, de a schimba impresii şi păreri, de a analiza soiurile şi productivitatea. În funcţie de rezultatele pe care le vedem acum, putem să decidem ce soiuri alegem pentru anii viitori!”, ne-a explicat  Marius Jurubiţă.

Firma „Pioneer”, lider pe piaţa de seminţe din Argeş

Expunerea asupra soiurilor cultivate şi a avantajelor acestora a fost susţinută în faţa agricultorilor de ing. Jean Ionescu, directorul regional pentru zona de sud a ţării al firmei „Pioneer”, liderul firmelor de profil din România, care a reuşit să ocupe circa 40% din piaţa naţională şi peste 80% din piaţa de seminţe argeşeană. Jean Ionescu a explicat că seminţele sunt produse în institutele de cercetare din America, dar majoritatea soiurilor pe care firma le comercializează în ţară sunt perfect adaptabile condiţiilor climaterice şi de relief din România. Agricultorii prezenţi la Stolnici au fost provocaţi şi la un mic concurs, trebuind să ghicească producţia la fiecare soi recoltat de floarea-soarelui. Câştigători au fost declaraţi, în ordine, cei ale căror estimări s-au apropiat cel mai mult de realitate, majoritatea fiind deja cultivatori ai soiurilor în cauză.
În ceea ce priveşte producţia, recordul a fost obţinut de un soi care a dat nu mai puţin de 4.821 de kilograme la hectar. Cantitatea l-a intrigat chiar şi pe directorul Direcţiei Agricole Argeş, Radu Dincă, prezent la eveniment, care a declarat că, potrivit calculelor bazate pe datele colectate până acum de la agricultorii care au recoltat deja floarea-soarelui, producţia medie la hectar în acest an la această cultură este de circa 2.200 de kilograme la hectar. Potrivit directorului Marius Jurubiţă, soiurile care au reuşit să ajungă la peste 4.800 de kilograme pe parcelele experimentale demonstrative reuşesc să scoată, în condiţiile unor culturi mai întinse, obişnuite pentru sudul judeţului, cel puţin 3.500 de kilograme la hectar. Ziua s-a încheiat cu o mică petrecere câmpenească, la care invitaţii au continuat să schimbe păreri despre agricultură.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI