Cărţile lui Armand Călinescu, o colecţie aparte la Biblioteca Judeţeană

UNICAT Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” din Piteşti a primit ca donaţie din partea soţiei marelui om politic Armand Călinescu o mare parte dintre cărţile acestuia. Colecţia este accesibilă publicului în condiţii speciale. Biblioteca Judeţeană „Dinicu Golescu” are, la ora actuală, un impresionant fond de carte, ce numără peste 285.000 de unităţi de bibliotecă, din absolut toate domeniile, care sunt la dispoziţia celor ce au nevoie de informaţii.

Una dintre cele mai importante colecţii, păstrată cu mare grijă, este cea care i-a aparţinut marelui om politic Armand Călinescu. Colecţia are 173 de cărţi, dar nu este la îndemâna oricui, fiind protejată atât datorită valorii sale, cât şi a vechimii, dar poate fi pusă la dispoziţia doritorilor, la cerere. „Colecţia reprezintă o donaţie specială, făcută direct bibliotecii noastre, în 1972, de către doamna Adela Călinescu, soţia marelui om politic, iar la predarea cărţilor a fost de faţă şi fiul acestuia, Barbu Călinescu. Din câte ştim, ceea ce am primit noi reprezintă doar o parte dintre cărţile ce s-au păstrat, de-a lungul timpului, după asasinarea lui Armand Călinescu, în 1939, în biblioteca familiei din casa de la Ciupa. Doamna Adela Călinescu a considerat că Biblioteca Judeţeană ar fi cel mai potrivit loc unde acestea ar putea fi păstrate şi puse în valoare, iar noi suntem mândri să le avem”, ne-a declarat bibliotecara Carmen Voican, custodele depozitului general de carte al Bibliotecii Judeţene, care se ocupă direct de colecţia Călinescu.
Cele 173 de volume sunt cărţi de drept, dar şi de psihologie, cultură generală şi literatură, fiind editate atât în limba română, cât şi în franceză, unele dintre ele fiind unicate. Toate volumele sunt legate în piele, după un model unic, purtând marca Legătoriei de cărţi „Jacob Feyns Fiul”, Furnizor al Curţii Regale Române, iar pe cotorul fiecăreia dintre ele este scris cu auriu numele lui Armand Călinescu. Unele dintre volume au dedicaţii speciale pentru acesta din partea autorilor, iar altele, semnătura olografă a omului politic. Din cauza fragilităţii la care au ajuns, toate având peste 50-60 de ani vechime, cărţile pot fi scoase din depozitul general, unde sunt aranjate pe nişte rafturi aparte, numai la cererea celor interesaţi. Ele pot fi studiate doar la sala de lectură, cu condiţia de a nu fi fotocopiate sau supuse unor tratamente ce le-ar putea deteriora.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.