PRODUCŢII MARI, DAR PREŢURI MICI Conform specialiştilor din agricultură, producţia din acest an la cerealele păioase în Argeş va fi una destul de bună, însă acest lucru nu-i va avantaja pe fermieri, deoarece preţul pe kilogramul de grâu sau orz va fi mai mic faţă de anii trecuţi. Deşi ploile din ultima perioadă au început să fie nefavorabile culturilor de păioase, la care ar fi trebuit să înceapă recoltatul, potrivit specialiştilor de la Direcţia Agricolă Argeş, anul acesta va fi unul destul de bun în ceea ce priveşte recolta de grâu şi orz. Lovitura o vor da însă cei care, beneficiind de utilaje performante şi de un pic de curaj, au riscat şi au continuat culturile de rapiţă, în ciuda condiţiilor nefavorabile de astă- toamnă. Datele înregistrate la serviciul de statistică şi contabilitate al Direcţiei Agricole Argeş arată că anul acesta în Argeş avem aproximativ 50.000 de hectare cultivate cu grâu, aproape 3.000 de hectare de orz şi circa 5.000 de hectare cu rapiţă. Tot potrivit statisticii, realizate pe baza datelor culese de la fermieri reprezentativi din judeţ, şi a estimărilor după primele hectare secerate efectiv, se pare că media de productivitate la hectar se va situa, la grâu, undeva în jurul a 3.300 – 3.500 kilograme/hectar. Însă, nu puţini vor fi cei care vor reuşi să adune peste 4.000 de kilograme la hectar. O parte dintre fermierii din sudul judeţului au început deja recoltarea şi, din ce ne-au declarat, spre exemplu, reprezentanţii fermei Ceres de la Miroşi, după ce au secerat în jur de 192 de hectare, media a fost de aproape 4.000 de kilograme la hectar. Însă, din cauza ploilor de săptămâna trecută, care au început să degradeze culturile, productivitatea pentru ce se va recolta de acum încolo va scădea, astfel că şi media finală va fi mai mică, în jur de 3.300 de kilograme, aproximativ la acelaşi nivel cu cel din ultimii doi sau chiar trei ani. „Ştiţi cum e cu agricultura: depindem foarte mult de vreme, dincolo de ce se munceşte şi cum se pregăteşte cultura”, ne-a declarat Camelia Ştefan, reprezentanta Direcţiei Agricole.

 

Bursa va scădea preţul cerealelor

„Per total, ca să obţină o medie de circa 3.500 de kilograme de grâu sau orz la hectar, mulţi dintre fermierii argeşeni s-au dotat cu utilaje performante şi au aplicat întocmai tehnologiile recomandate, referitor la soiuri, proceduri sau mod de lucrare a terenului. Am avut prilejul să văd zilele acestea o mare parte din zona cultivată cu grâu în sudul ţării, Olt, Dolj, Mehedinţi, şi în Argeş stăm mult mai bine decât ei! Asta, deşi ei au avantajul, în unele dintre aceste zone, al unui sol cu mult mai bun. Dar, problema este alta! Deşi productivitatea va fi una destul de bună, preţul faţă de anii trecuţi va fi mai mic. Pentru că, din nefericire, preţul grâului nu se calculează doar aici, ci depinde de o bursă mondială, unde intră în calcul şi cum arată recolta în Rusia, SUA sau chiar China. Anul trecut, când producţia rusească a fost compromisă de secetă, cererea a fost mai mare în restul lumii şi preţul a urcat. Anul acesta însă, peste tot producţia de grâu a fost bună, aşa că, din cauza ofertei mari, preţul va scădea. Însă noi ne bucurăm să avem o producţie bună, pentru ca agricultorii să aibă satisfacţia unei munci cu folos şi să îşi menţină activitatea”, ne-a declarat ing. Florin Povarnă, director adjunct al Direcţiei Agricole şi unul dintre cei mai reputaţi specialişti în cultura cerealelor, fost cercetător la staţiunea de la Albota. Dacă la grâu se stă bine la productivitate şi mai puţin la preţ, se pare că cei care au ales să cultive şi anul acesta rapiţă au fost inspiraţi şi vor scoate şi producţie bună, şi preţ bun. „Lovitura va fi în acest an la rapiţă. Din cauza vremii nefavorabile din toamnă, cu secetă, pământul nu s-a putut prelucra cum trebuie şi puţini au mai pus rapiţă. Suprafaţa cultivată a fost mai mică decât în alţi ani, dar până la urmă, culturile au mers, şi vor  scoate o medie de1.500 – 2.000 de kilograme la hectar. Asta înseamnă şi un preţ destul de bun”, mai spune Florin  Povarnă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI