Altruistă, ambiţioasă, inteligentă, deschisă şi mai ales tolerantă cu cei pe care viaţa i-a ajutat mai puţin, adică surdo-muţii, Mariana Popescu are 34 de ani şi este singura angajată a Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Argeş care cunoaşte limbajul mimico-gestual, motiv pentru care la ea apelează, de fiecare dată, şi instanţele din judeţ atunci când au de judecat o speţă în care cel puţin una dintre părţi suferă de hipoacuzie (adică persoana este surdo-mută). Mariana spune că limbajul mimico-gestual este unul destul de greu de învăţat, dovadă că ei i-au trebuit nu mai puţin de cinci ani ca să-l cunoască pe deplin. „Este o muncă destul de dificilă, fiindcă lucrezi cu diferite tipuri şi grade de handicap, mai ales că la noi nu toate cuvintele îşi găsesc corespondent în semne. De exemplu, la un proces în care trebuie să interpretezi ce spune un surdo-mut ai o mare răspundere, fiindcă ce vei transmite tu instanţei va cântări în luarea deciziei. Spre exemplu, există cuvinte pentru care nu sunt simboluri speciale. „Mama” este unul dintre ele, iar în limbajul mimico-gestual cuvântul este descris prin mângâierea obrazului cu palma. Însă, dacă mângâi obrazul cu două degete, atunci înseamnă că spui „fată”. Nici pentru „tată” nu există! Tatăl este reprezentat de semnul mustăţii pe care îl fac deasupra gurii, cu două degete răsfirate. La fel de greu este şi atunci când cineva vrea să comunice cu persoanele care aud foarte slab şi nu vorbesc, sau care vorbesc puţin dar nu aud de loc”, povesteşte Mariana Popescu, cea care are la bază Facultatea de Teologie şi Asistenţă Socială.

Este specialistă şi în cititul pe buze

După facultate, Mariana s-a angajat la Şcoala Specială din Valea Mare, unde a lucrat ca învăţătoare pentru copiii cu hipoacuzie timp de trei ani, iar din 2007 este angajata DGASPC. Aici lucrează la biroul specializat pentru persoane cu handicap, fiind extrem de utilă atunci când la ghişeu vin oameni suferinzi de hipoacuzie pentru a li se rezolva diverse probleme. Pe lângă toate aceste sarcini de serviciu, Mariana Popescu mai face şi pe mediatorul, atunci când este cazul. De cele mai multe ori încearcă să rezolve probleme de familie la sediul Direcţiei, iar când are cazuri în care persoanele implicate nu se pot deplasa de la domiciliu, merge pe teren. „Cred că până acum am fost chemată în instanţă de vreo 20 de ori. Nu au fost procese complicate… certuri pentru pământ între persoane sau litigii de familie. Eu merg acolo, stau în faţa judecătorilor şi, ce întreabă ei, le reprezint în gesturi celor care sunt parte în proces şi sunt surdo-muţi. Apoi, după ce ei îmi arată ce au de spus, le răspund judecătorilor”.
În rest, Mariana îşi vede liniştită de viaţă şi aproape zilnic încearcă din răsputeri să facă faţă unei mari provocări: dialogul cu femeile. „Trebuie să recunosc că îmi este foarte greu când discut cu femeile, pentru că ele vorbesc prea încet şi nu aud deloc ceea ce spun. De aceea, cel mai bine mă înţeleg cu bărbaţii, pentru că ei vorbesc mai tare…”.
Pe lângă faptul că este specialistă în cunoaşterea limbajului mimico-gestual, Mariana Popescu mai are o calitate: cititul pe buze, un lucru care nu este la îndemâna oricui.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI