Obiceiul de a duce căţelul sau pisica la salonul de înfrumuseţare a devenit din ce în ce mai frecvent şi în Piteşti. Pentru că animalele de companie nu pot ieşi la plimbare pe stradă oricum, stăpânii le răsfaţă cu vizite la salonul de toaletaj, unde acestea sunt tunse, frezate, spălate şi li se face şi pedichiura. Câinele modern merge la salon… Un astfel de salon de înfrumuseţare găsim în cartierul Găvana, în parcarea Spitalului Judeţean, care, pe lângă toaletajul animalelor cuprinde, şi un petshop, farmacie şi cabinet veterinar. Raluca Ivan, medic veterinar, conduce cabinetul MeriVet din Piteşti la doar 28 de ani şi ne spune că acest obicei nu este un moft, ci o necesitate pentru animalele de companie. Se bucură să constate că mentalitatea oamenilor faţă de animale se schimbă în sens bun, însă, din păcate a întâlnit destul de multe situaţii care i-au confirmat faptul că nu oricine îşi permite un animal de companie e în stare să-l şi îngrijească responsabil. „Vin aici cu căţeii şi pisicile oameni din toate categoriile sociale: vin şi oameni simpli, pensionari, dar şi medici, profesori sau chiar adolescenţi care au grijă de animalele lor, din toate zonele oraşului, nu doar din cartier. Numărul pisicilor este mult mai redus decât al câinilor, iar cei mai mulţi proprietari de feline vin cu ele la tuns în acest sezon, primăvara, deoarece le cade foarte rău părul. În ceea ce priveşte câinii, primăvara şi vara sunt perioadele în care patrupedele sunt aduse cel mai des pentru serviciile de înfrumuseţare, în medie, patru câini pe zi”, spune Raluca Ivan.

„La fel ca şi oamenii, şi câinii trebuie să fie pieptănaţi de cel puţin două ori pe zi”

Căţeii au parte la salonul de înfrumuseţare de periatul blăniţei, tuns, spălat, uscat, tăierea unghiilor şi curăţarea urechilor. Pentru un câine de talie mică, un tuns cu periat costă 50 de lei, iar pedichiura şi curăţarea urechilor costă 10 lei. Acelaşi tarif este valabil şi în cazul pisicilor. „În funcţie de talia patrupedului, creşte şi preţul, pentru că, evident, un câine de talie mare şi cu blană bogată este mult mai greu de periat şi de tuns. Vreau să menţionez că nu primim câini de curte neîngrijiţi şi murdari şi că, aici, înfrumuseţarea patrupedelor se face fără tranchilizare, de aceea este foarte important ca animalele să nu fie speriate. La fel ca şi oamenii, şi câinii trebuie să fie pieptănaţi de cel puţin două ori pe zi, deoarece blăniţa lor se încurcă foarte repede şi apoi se ajunge în situaţia de a nu se mai putea descurca. Facem tot felul de tunsori mai mult sau mai puţin neobişnuite, după cererea stăpânului, aş putea menţiona aici frezele tipice pentru caniche, cu botoşei, fustiţă, breton, freză într-o parte şi câte şi mai câte. Însă, sunt puţini proprietari care preferă să-şi tundă animalul de companie în funcţie de rasă; cei mai mulţi piteşteni preferă să îi tundă cu blana cât mai scurtă, pentru a nu veni prea des cu ei”, mai spune proprietara salonului.

Căţeii sunt mai cuminţi în absenţa stăpânilor

Mulţi dintre proprietarii câinilor care vin cu patrupedele la curăţat şi tuns se miră cât de cuminţi stau animalele lor pe masa de „coafură”. Mulţi dintre ei au încercat să le perie şi să le tundă blana şi acasă, însă au avut de-a face cu scheunături şi proteste vehemente, aşa că au renunţat. „În doi ani de activitate am avut puţini câini care au fost mai neastâmpăraţi şi am lucrat mai dificil cu ei, însă, în general, patrupedele se liniştesc după ce pleacă stăpânii lor şi ne lasă să ne facem treaba. Le recomand oamenilor să vină cu câinele la curăţare completă măcar o dată pe an, să le perie blăniţa acasă regulat şi să vină când pot să le tăiem unghiile şi părul din jurul ochilor şi a zonelor genitale, deoarece aşa este igienic”, a precizat medicul veterinar Raluca Ivan.
Şi, cum câinii nu pot ieşi la plimbare pe stradă oricum, pe lângă pedichiura făcută, moţuri în cap şi frizuri la modă, patrupedele sunt răsfăţate şi cu hăinuţe cât mai haioase. Aşa se face că prietenii cei mai buni ai omului sunt îmbrăcaţi după ultima modă: tricouri, şepcuţe, pantaloni scurţi, dar şi ochelari de soare, toate acestea fac parte din garderoba unui animal de companie care se respectă! Aşa că, în cadrul petshop-ului din Găvana, proprietarii de patrupede pot găsi şi hăinuţe speciale şi la modă, jucării, dar şi hrană specializată şi hrană de dietă. Pe lângă toate aceste servicii, în cadrul cabinetului veterinar MariVet, animalele de companie sunt consultate, vaccinate şi deparazitate. „Facem sterilizări, operaţii chirurgicale, examinări oftalmologice, examinări microscopice, ecografii, analize de sânge, tratarea afecţiunilor dermatologice. Pe această cale, vreau să anunţ proprietarii de patrupede să se prezinte la medicul veterinar, deoarece, potrivit noii legislaţii, câinii cu stăpân trebuie microcipaţi până la sfârşitul anului”, a concluzionat proprietara cabinetului veterinar din Găvana.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI