Psiholog Marius Măcăneaţă: Suicidul – criză psihologică / urgenţă psihiatrică

„Adevaratul sinucigas se sinucide dimineata”.(Dostoievski, „Demonii”)

Ce este sinuciderea?

De obicei avem tendinta de a privi sinuciderea ca un act benevol, dar din punctul de vedere al celui care o comite, lucrurile stau altfel. Suicidul este vazut ca o ultima solutie, iar rezolvarea de probleme si cautarea de noi solutii sunt repere importante in psihoterapie.

Sinucigasul este de cele mai multe ori o persoana care prezinta rigiditate cognitiva (gandire rigida de tipul ”ori alba ori neagra”), el este lipsit de permeabilitate, modalitatile de coping (de adaptare) nu sunt de tip activ, gandirea nu este diferentiata si nu este divergenta.

Unele din cauzele multiple care duc la sinucidere: Dupa Mintz unele din motivele care conduc la suicid sunt:

 ・    agresiunea intoarsa catre sine (intrapunitiva)
 ・    condamnarea de catre ceilalti (inclusiv societate) a individului, prin generarea unor sentimente de culpa – victimizarea prin culpa/autovictimizare
 ・    necesitatea de a obtine dragoste
 ・    dorinta ca totul sa fie din nou ca inainte (rezolvarea, gasirea solutiilor)
 ・    dorinta de a scapa de un sentiment neplacut (de vina)
 ・    dorinta de a fi unit cu cel care a decedat
 ・    dorinta sau nevoia de a scapa de poveri, pierderi, durere etc.

De asemenea, discrepantele dintre expectatiile (asteptarile) inalte, nerealiste si realitate, conduc la suicid. Aici intervine gandirea absolutista care „impinge” pacientul deseori catre acte necugetate, de exemplu, atunci cand introducem in rationamentele noastre cuvantul trebuie cu necesitate sa…, nu mai lasam loc de alternative.
Multi oameni isi formuleaza obiectivele, scopurile, aspiratiile, DORINTELE, intr-o maniera rigida si absolutista, iar atunci discrepanta dintre ce ne dorim si realitatea curenta nu intarzie sa apara.

Cum prevenim suicidul?

Shneideman era de parere ca putem preveni suicidul astfel: diminuand suferinta. Cum? Un vechi proverb budist ne invata ca: „ viata este suferinta…, suferinta rezulta din dorinta…, daca vrem sa eliminam suferinta mai intai ar fi de dorit sa eliminam dorinta…, eliminand dorinta se poate ajunge la eliberarea spiritului”(nirvana).

– indepartand „ochelarii de cal” si construind impreuna cu clientul alternative viabile

– schimband atitudinea, modul de raportare precum si potentialul autodistructiv pe care clientul il are fata de sine, de viata etc.

-colaborand activ cu rudele pacientului

Intr-o prima faza cel mai important castig in cadrul demersului psihoterapeutic privind clientii suicidari, il reprezinta amanarea deciziei, iar abia dupa aceea se poate merge mai departe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here