Hipnoza poate fi definita ca o stare modificata de constiinta. Oamenii in general stiu foarte putine lucruri despre acest domeniu; iar tot ce stie majoritatea este complet gresit, la aceasta contribuind de-a lungul timpului si mass media care prezinta in mod deliberat si/sau din nestiinta un adevar fals.

 

Perceptia generala a maselor este ca hipnoza este periculoasa, ca hipnotizatorul, dupa ce te aduce in aceasta stare poate profita de tine, iti poate manipula mintea, te poate programa sa faci sau sa nu faci anumite lucruri; mai mult decat atat, iti poate inocula ganduri si actiuni sinucigase etc; nimic mai fals.

Nu neg faptul ca in acest domeniu nu si-ar face locul si impostori, dar de la impostura pana la a face rau cuiva este o cale foarte lunga, impostorii cel mult pot insela financiar persoanele credule (vezi vrajitoarele, fermecatoarele, mama Omida).

De ce este inofensiva hipnoza?

In cele ce urmeaza voi incerca sa lamuresc in ce consta demersul hipnotic, pentru a aduce un pic de lumina in acest controversat si foarte putin cunoscut domeniu.

Creierul uman este impartit modo grosso in doua parti(doua jumatati), denumite emisfere cerebrale; acestea comunica intre ele printr-o substanta alba (corp calos).

Orice om proceseaza informatiile logice venite din exterior cu preponderenta in emisfera stanga (aceasta fiind centrul logic si al operatiilor concrete), emisfera dreapta fiind raspunzatoare de operatiile analogice:reprezentari, creativitate, imaginatie etc.

In cadrul procesului hipnotic, subiectului aflat in stare de constienta i se administreaza diverse sugestii, directe sau indirecte, care sa-l faca sa intre in transa hipnotica.

Presupunand ca subiectul este o persoana puternic sugestibila(puternic hipnotizabila), o data ajuns in starea mai sus amintita, nu i se poate comanda sau ordona de catre hipnotizator- oricat de viclean si rau intentionat ar fi acesta-, actiuni, ganduri impotriva lui sau a altor persoane; de ce? Deoarece, chiar si in cazul in care acestea ar exista doar sub forma de sugestii, rezultatul ar fi unul extrem de surprinzator si anume, ca subiectul s-ar trezi brusc din starea hipnotica.

Acest lucru se intampla deoarece creierul uman are multiple mecanisme (modalitati) de protectie, care functioneaza perfect si care sunt conforme cu binele universal.

Care sunt beneficiile hipnozei?

In Occident, hipnoza este utilizata pe scara larga in tratamentul multor afectiuni inca de acum multi ani, insa in Romania este foarte putin folosita, deoarece pe de o parte sunt putini specialisti formati in acest sens, iar pe de alta parte, oamenii sunt reticenti in a apela la aceasta forma de tratament.

In Vest, hipnoza s-a folosit de mai bine de 50 de ani in special pentru pacientii care urmau sa suporte anumite interventii chirurgicale, transa hipnotica fiind folosita in locul anesteziei clasice.

Beneficiile hipnozei nu se opresc insa aici, ci au aplicabilitate in foarte multe afectiuni cum ar fi: tulburarile de natura sexuala, combaterea durerii (vezi anestezia), tulburarile anxioase, depresia, tulburarile alimentare (anorexia si bulimia nervoasa), tulburarile somnului etc.

Partea interesanta este ca tratamentul cu ajutorul hipnozei sau hipnoterapia NU FOLOSESTE PASTILE, totul se petrece pe cale naturala si tot ceea ce conteaza este deschiderea totala a pacientului si, evident, gradul acestuia de sugestibilitate- trebuie facuta aici o precizare si anume ca nu toti oamenii au acelasi grad de sugestibilitate, pur si simplu unii nu pot fi hipnotizati, oricat de mult si-ar dori acestia.

Prsiholog Marius Măcăneaţă

Adresa: str Trivale, nr 11, (la intrarea pe strada Trivale dupa biserica Adventista 50m pe stanga) Pitesti Arges Romania
Phone: 0749. 889. 635
Email:  marius_psiho@yahoo.com
Web:www.egohealth.ro

Comments

comments