Sensibilitatea dentara este o problema din ce in ce mai comuna, aproximativ 21% dintre adulti confruntandu-se ocazional sau dimpotriva, foarte frecvent, cu aceasta afectiune.

 

Sensibilitatea este provocata de retractia gingiei sau de uzura suprafetei dentare, prin subtierea smaltului (in urma periajelor prea insistente sau  a unor afectiuni ca bruxismul, de exemplu).

Sensibilitatea dentara poate afecta unul sau mai multi dinti, poate aparea zilnic sau ocazional si este cel mai frecvent intalnita atunci cand mancati sau beti ceva fierbinte, rece, dulce sau acru, durerea resimtita fiind ascutita si brusca.

Ce cauzeaza sensibilitatea dentara?

・Una dintre cauzele sensibilitatii dentare este retractia gingivala, aceasta expunand suprafata de dedesubt, numita dentina, strabatuta de numeroase canalicule (tuburi mici) care duc la centrul nervos al dintelui (pulpa). Aceste canalicule sunt responsabile pentru declansarea senzatiei de durere.

・Uzura dentara. Periajul prea agresiv, periutele de dinti necorespunzatoare sau scrasnitul dintilor sunt obiceiuri care, in timp, deterioreaza smaltul si expun dentina.

・Cariile dentare de langa linia gingiei.

・Gingivita. Gingiile inflamate si dureroase se retrag, expunand radacina dintilor, respectiv dentina.

・Deteriorarea. Bacteriile pot patrunde mult mai usor in pulpa dintilor sparti sau fracturati, cauzand inflamatie.

・Produsele pentru albirea dintilor –€ majoritatea contin ingrediente care provoaca sensibilitate dentara prin penetrarea smaltului dintilor.

・Acumularea placii bacteriene. Prezenta placii pe suprafetele radiculare poate provoca sensibilitate.

・Alimentele acide. Alimentele si bauturile cu un continut ridicat de acid, cum ar fi citricele, rosiile, muraturile, otetul, vinul, ceaiul de fructe, sucurile de fructe etc. pot deteriora smaltul, provocand eroziune si sensibilitate dentara.

Cum reducem sensibilitatea dentara?

•€  Periati-va dintii si folositi ata dentara in mod regulat si corect.

•€ Folositi o periuta de dinti cu peri moi. Periati-va dintii usor si cu atentie in jurul liniei gingiei, astfel incat sa nu afectati tesutul gingival.

• Utilizati o pasta de dinti pentru dinti sensibili.

• Evitati alimentele sau bauturile acide.

•€ Folositi produse stomatologice cu fluor. O apa de gura cu fluor utilizata zilnic poate reduce sensibilitatea dentara. Intrebati medicul dentist ce produse va recomanda.

•€ Folositi o gutiera speciala pentru bruxism pe timp de noapte.

•€ Nu ratati consultatiile stomatologice periodice, la fiecare 6 luni (sau mai devreme, in functie de recomandarea medicului).

Medicul dentist va mai poate recomanda si anumite tratamente care pot reduce sensibilitatea:

•€ Bonding (aplicare de rasini compozite cu scop reparator), pentru a acoperi suprafetele radiculare expuse;
• Aplicare de lacuri cu fluor pe suprafața expusa a radacinii;
• Sigilarea suprafetelor radiculare expuse.

Toate aceste probleme pot fi insa prevenite simplu si cu costuri minime, printr-o buna igiena orala si vizite regulate la medicul dentist – atat pentru igienizarea dentara profesionala, cat si pentru recomandari cu privire la ingrijirea adecvata a dintilor.

Sursa: http://www.medicaltours.ro

Comments

comments