PSD, votat de pensionari, PDL – de tineri, iar PNL – de intelectuali

PROFIL DE ALEGĂTOR Unul dintre cele mai cunoscute institute de sondare a opiniei publice, IMAS, a realizat luna trecută o cercetare premergătoare declanşării campaniei electorale, iar datele obţinute au creat un portret – robot al tipului de alegător al fiecărei formaţiuni politice în parte. Potrivit sondajului din septembrie, 55% dintre români ar fi votat USL la alegerile parlamentare din 9 decembrie, dar cei care votează pentru PSD sunt total diferiţi ca structură de cei ce ar vota Uniunea Social-Liberală. Astfel, simpatizanţii candidaţilor PSD, la nivel judeţean, conduşi de Constantin Nicolescu, sunt oameni, în marea majoritate, de peste 60 de ani, au terminat cel puţin un liceu, locuiesc în zona rurală şi au venituri scăzute. Pe ei îşi întemeiază, de altfel, campania electorală PSD-ul, dat fiind faptul că, în majoritate, electoratul tânăr al partidului e destul de redus şi indecis în ceea ce priveşte participarea la vot. În schimb, cei care l-ar vota pe liderul PNL Argeş, Iani Popa, şi pe colegii săi liberali, propuşi pentru un post de deputat sau senator, au între 30 şi 44 de ani, studii superioare, locuiesc în marile oraşe şi au venituri consistente.

PDL are simpatizanţi asemănători cu ai PNL

Simpatizanţii PDL, care ar da votul parlamentarilor propuşi de senatorul Mircea Andrei în Argeş, se aseamănă, în mare, cu cei care i-ar vota pe liberali, cu excepţia veniturilor. La acest capitol, PDL se bazează pe cei cu venituri relativ modeste, dar care au cel puţin liceul absolvit şi locuiesc în oraş sau în zone apropiate. La nivel de ţară, scorul PDL era în septembrie de circa 17,8% din voturile românilor. Cei mai mulţi sunt tineri, care au până în 45 de ani, un punct comun cu profilul alegătorului PNL. De remarcat că democrat-liberalii iau cele mai multe voturi de la cei cu vârsta între 18 şi 29 de ani. Ca educaţie, 7,5% dintre alegătorii PDL au liceul la bază, 4,5% au terminat şcoala profesională, 3,7% au opt clase, iar 2,1% – studii superioare.

Partidul Poporului, ales de telespectatorii cu opt clase

PP-DD, partidul păstorit de Marian Fulga în Argeş, se baza – e adevărat, înainte de circul Oltchim! – pe alegătorii-telespectatori cu educaţie de opt clase sau şcoala profesională, cei mau mulţi cu vârsta de peste 45 de ani. Potrivit IMAS, PP-DD avea în septembrie 15,5% din opţiunile românilor. Evident, PP-DD are cele mai multe voturi din zona rurală, iar simpatizanţii săi au venituri mai mici de 5 milioane de lei vechi pe membru de familie, adică un profil al electoratului foarte apropiat de cel al PSD.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.