Începând cu 1 martie, microciparea câinilor cu stăpân a devenit obligatorie. Dispozitivele costă între 50 şi 100 de lei, iar stăpânii nu au alternativă, în caz contrar riscând amenzi de până la 2.000 de lei noi, adică 20 de milioane de lei vechi. Deşi, practic, ea a intrat deja în vigoare, mulţi dintre proprietarii de animale nu ştiu nimic despre noile reguli şi obligaţii ce le revin şi nici despre consecinţele pe care le pot suporta. După data de 31 decembrie 2014 este interzisă deţinerea de câini neidentificaţi şi neînregistraţi. Textul de lege care se referă la identificarea câinilor cu stăpân a fost adoptat pe 7 ianuarie şi va fi aplicat începând cu 1 martie. Stăpânii de patrupede au la dispoziţie nouă luni de zile, până la 1 ianuarie 2015, să ajungă cu acestea la un medic veterinar şi să le implanteze un astfel de microcip care poate costa, în funcţie de cabinet, între 50 şi 100 de lei noi. Microcipul va conţine un cod numeric personalizat unic al căţelului şi, opţional, numărul de telefon al stăpânului.

După ce au fost microcipaţi, câinii trebuie înregistraţi în Registrul Evidenţei Câinilor cu Stăpân, gestionat de Colegiul Medicilor Veterinari. Potrivit normelor adoptate de Guvern, înregistrarea va fi făcută tot de veterinar, dacă acesta are acces la RECS. Odată cu înregistrarea, pentru fiecare câine identificat se va elibera un carnet de sănătate cu serie şi număr unic. Cei care nu vor respecta legea vor plăti o amendă de până la 2.000 de lei. În plus, tratamentul câinilor care nu au cip ar putea fi refuzat de medicii veterinari. După 1 ianuarie 2015, deţinerea de câini fără microcip şi neînregistraţi este interzisă. În cazul câinilor nou-născuţi cu proprietar, înregistrarea şi microciparea se face în termen de 90 de zile de la fătare.

În ceea ce priveşte câinii aflaţi în adăposturile publice, această operaţiune se face după adopţie, în momentul în care animalul părăseşte adăpostul. De asemenea, circulaţia câinilor pe teritoriul Romăniei este permisă doar dacă animalele sunt înregistrate şi microcipate şi sunt însoţite de carnetul de sănătate, potrivit actului normativ. Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi prezenţi pe spaţiile publice vor fi consideraţi câini fără stăpân. În cazul deplasărilor în străinătate, proprietarii sunt obligaţi să deţină asupra lor şi paşaportul animalului. Dincolo de aceste obligaţii, ce îi vor face pe proprietari să scoată ceva bani în plus din buzunare, microciparea are şi o parte bună: câinii pierduţi vor putea fi identificaţi rapid, iar proprietarii – anunţaţi imediat la numărul de telefon stocat în cip. 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI