Mai mult de un cal, un depozit bancar mai mare de 3.000 de lei, adică 30 de milioane de lei vechi, mai mult de 2 vaci, 3 porci sau 5 oi, dar şi un teren agricol între un hectar şi jumătate şi două hectare nu reprezintă vreo mare avere, de pe urma căreia o familie, mai ales în mediul rural, să poată trăi decent. Totuşi, potrivit legii, aceste bunuri au fost considerate anii trecuţi adevărate „bogăţii”, astfel că posesorii lor nu ar fi avut dreptul la ajutoare sociale. Însă, din neştiinţă sau încercându-şi norocul şi sperând că nu vor fi descoperiţi, o mulţime de argeşeni au semnat pe proprie răspundere că nu au aşa ceva şi că îndeplinesc condiţiile pentru a primi, din partea statului, venitul minim garantat sau alocaţia de sprijin a familiei. Numai că, odată cu interconectarea bazelor de date, toate aceste mici minciuni au fost descoperite, iar Curtea de Conturi a cerut investigarea lor. În Argeş, Agenţia de Plăţi şi Inspecţie Socială are de verificat nu mai puţin de 2.309 suspiciuni de fraudă, a căror valoare totală se ridică la 26,5 miliarde de lei vechi. Din totalul acestora, 1.277 de suspiciuni, în valoare de 22,5 miliarde, se referă la venitul minim garantat, iar 1.032 de cazuri sunt pentru alocaţia de sprijin a familiei, din care ar rezulta venituri acordate necuvenit de aproape 4 miliarde. Pe categorii de „bunuri” nedeclarate, ponderea cea mai mare o au cabalinele şi depozitele bancare.

Legea în vigoare până în octombrie anul trecut spunea că cine are mai mult de un cal nu poate primi ajutor social! Există şi o instituţie specială, numită ANARZ, adică Agenţia Naţională pentru Ameliorare şi Reproducţie în Zootehnie, care se ocupă cu recensământul şi evidenţa cabalinelor şi care a furnizat  baza de date pentru verificare. Pe baza datelor trimise de ei, Curtea de Conturi ne-a cerut să verificăm, pentru anii 2012 şi 2013, nu mai puţin de 1.310 cazuri de solicitanţi de ajutoare sociale, care ar fi minţit în acest caz, dat fiind că la ANARZ figurează ca având mai mult de un cal. Este probabil că în realitate situaţia să nu fie aşa, omul să fi înstrăinat calul sau acesta să fi murit, pur şi simplu, dar dacă nu a făcut menţiunea în acte şi el figurează cu mai multe animale odată, sunt oficial în culpă şi vor trebui să dea înapoi banii primiţi în acest timp. Valoarea totală ar fi undeva la 20 de miliarde de lei vechi! În cazul unora, dacă valoarea de recuperat este foarte mare, este posibil să deschidem şi procese penale!”, spune Elena Grigorescu, director AJPIS Argeş. Situaţia se repetă şi în cazul celor ce au avut mai multe animale, cel puţin pe hârtie, decât legea a impus ca limită. AJPIS Argeş va verifica în următoarea perioadă 425 de suspiciuni, cu valoare de aproape 2 miliarde de lei vechi. În cazul terenurilor agricole, numărul de suspiciuni este de doar 89, iar valoarea de doar 330 de milioane.

485 de solicitanţi de ajutor social, cu depozite bancare

O situaţie aparte o constituie posesorii de depozite bancare. Pentru că toate băncile raportează şi trimit Fiscului impozitul pe dobândă, acesta are posibilitatea de a calcula valoarea depozitului, iar ANPIS poate confrunta astfel datele reale cu cele din dosarele de ajutoare sociale. În prezent, în Argeş sunt suspectaţi că au cerut ajutor social deşi aveau mai mult de 30 de milioane de lei la bancă, nu mai puţin de 485 de solicitanţi. Ei au primit ilegal, spun Fiscul şi Inspecţia Socială, 4,2 miliarde de lei vechi.

Dramatic în aceste situaţii este faptul că unii, majoritatea bătrâni şi foarte bolnavi, nici nu ştiu că au aşa ceva şi se trezesc datori fără vină! Am avut caz concret în care a trebuit să recuperăm debitul, constituit din ajutorul social, de la o persoană în vârstă, care jura că nu are bani la bancă! Din păcate pentru el, fiul său, aflat în divorţ, cu complicitatea unui funcţionar bancar, deschisese depozit pe numele lui, ca să ascundă banii respectivi de fosta soţie la partaj. Noi nu am avut ce face şi a trebuit să îi luăm banii bietului om, băgat în necaz de copii! Alţii semnează pe propria răspundere că nu au nimic dar nici nu ştiu ce semnează sau pur şi simplu nu îşi declară animalele cum trebuie, iar, la o verificare cum cere legea, sunt găsiţi în culpă şi trebuie să dea banii înapoi!”, mai spune directoarea AJPIS.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI