APIA are sute de procese pe rol. Micii fermieri returnează subvenţiile necuvenite dar marii moşieri preferă să se judece.

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură Argeş are peste 400 de procese pe rol, iar o căutare pe site-ul Ministerului Justiţiei scoate la iveală mii de dosare, de-a lungul timpului. Majoritatea sunt deschise de APIA pentru a recupera de la fermieri subvenţiile pe care aceştia le-ar fi încasat în mod necuvenit. APIA are ca scop acordarea subvenţiilor de la Uniunea Europeană către fermieri. În multe cazuri însă, după ce au fost aprobate plăţile, s-a descoperit că unii dintre ei nu au respectat, din greşeală sau intenţionat, toate condiţiile impuse. În acest caz, ei trebuie să dea banii înapoi dar unii refuză să facă acest lucru, motiv pentru care se ajunge în faţa judecătorului să rezolve problema. Unele procese se încheie rapid, altele durează şi de doi ani. „Cele mai multe sunt legate de faptul că anumiţi fermieri nu respectă regulile şi atunci le cerem banii înapoi. Ei nu vor să-i dea, aşa că se ajunge la proces, iar instanţa decide când şi cât trebuie să returneze. Sunt şi situaţii când ne dau ei pe noi în judecată pentru că se simt nedreptăţiţi şi contestă deciziile de plată înaintate de noi. Acum avem 282 de procese în derulare, pe speţa din 2008, pe subvenţiile de la zootehnie, când mulţi fermieri au fost acuzaţi de fals în declaraţii pentru că au spus, pe proprie răspundere, că nu au datorii la stat, dar aveau impozite şi amenzi neplătite. Dar între timp, de curând, a trecut de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor, o lege care abrogă această situaţie, pornită de la scrisoarea Comisiei Europene care ne-a spus că ce a făcut Guvernul Boc, să condiţioneze plata subvenţiilor europene de achitarea datoriilor către bugetul de stat, nu a fost corect. În plus, mai avem pe rol încă 150 de procese pentru contestaţii de decizii sau nerespectarea de către fermieri a angajamentelor pe care şi le-au luat”, spune directorul regional al APIA, Marius Stroescu.

Debitele de la micii fermieri, recuperate prin compensare

Când vine vorba ca fermierii să returneze subvenţiile necuvenit primite, micii agricultori se sperie şi plătesc după primele sesizări şi nu se mai ajunge în instanţă, însă marii fermieri, care fac intenţionat ilegalităţi pentru a obţine subvenţii serioase, nu plătesc şi trebuie dus un adevărat război prin procese pentru a recupera sumele cuvenite. „Dacă omul greşeşte neintenţionat, de obicei plăteşte sau se compensează când depune din nou dosar pentru subvenţii, în anul următor. Noi, în mare măsură, am compensat aceste debite, deci în respectivele procese nu mai avem bani de recuperat. Însă, dacă instanţa decide că fermierii au avut dreptate şi noi le-am luat banii înapoi în mod eronat, va trebui să îi dăm înapoi. Dar, vă spus sincer, până acum nu am pierdut niciun proces! Asta înseamnă că nu am avut niciun ban de dat înapoi!“, ne-a mai declarat Marius Stroescu, directorul APIA Argeş.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI