În vara anului trecut, Colegiul Medicilor din Argeş au găsit-o vinovată de malpraxis pe doctoriţa Georgeta Drăgoi, medic ginecolog la Spitalul „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti. Aceasta se face vinovată de moartea unui bebeluş care a decedat la naştere din cauza unei erori medicale ce aparţine medicului. Cu toate că şi-a susţinut cu tărie nevinovăţia chiar şi în faţa Comisiei de Disciplină, o altă comisie de monitorizare a cazurilor de malpraxis, desemnată direct de Ministerul Sănătăţii, a găsit-o vinovată. Ginecologul Georgeta Drăgoi neagă în continuare acuzaţiile aduse, însă, în acelaşi timp, mama copilaşului mort se luptă pentru ca doctoriţa să fie pedepsită mult mai aspru.

Drama Cristinei Drăguţescu s-a produs în ziua de 14 noiembrie 2012, când, o zi care urma să îi aducă cea mai mare fericire s-a transformat, de fapt, într-o tragedie imensă. Femeia, în vârstă atunci de 32 de ani, a ales să îşi aducă pe lume băieţelul la spitalul din Călineşti, sub atenta supraveghere a unui medic cu o vastă experienţă, ginecologul Georgeta Drăgoi. Numai că medicul în care viitoarea mamă avea toată încrederea, a apreciat greşit greutatea micuţului ce urma să fie adus pe lume, motiv pentru care a anunţat-o pe Cristina Drăguţescu că va putea naşte normal. Deşi aceasta din urmă s-a răzgândit pe ultima sută de metri, manifestându-şi dorinţa de a merge la Spitalul Judeţean din Piteşti pentru a naşte prin cezariană, doctoriţa Georgeta Drăgoi a respins această variantă, insistând ca femeia să aducă copilul pe lume în mod natural. Din păcate însă a fost o decizie greşită deoarece, după 24 de ore de chin, Cristina Drăguţescu a născut un băieţel mort. Tragedia nu i-a lăsat impasibili pe bieţii părinţi, care nu au apucat să se bucure de copilul lor şi au acuzat-o de malpraxis pe doctoriţa Drăgoi care şi-a susţinut cu tărie nevinovăţia până în al 12-lea ceas, adică exact până ce rezultatul autopsiei a confirmat faptul că bebeluşul a avut parte de o moarte violentă ce putea fi evitată prin operaţia de cezariană.

Şi Comisia Ministerului Sănătăţii a găsit-o vinovată pe dr. Drăgoi

La scurt timp după tragedie, Cristina Drăguţescu a făcut plângere la Colegiul Medicilor din Argeş care, în urma anchetei derulate în cadrul Comisiei de Disciplină, a concluzionat că doctoriţa Georgeta Drăgoi se face vinovată de malpraxis. Prin urmare, după lungi dezbateri şi analize, la finalul lui 2013 Colegiul a decis că cea mai potrivită sancţiune pentru fapta doctoriţei vinovate este votul de blam, sancţiune în urma căreia medicul în cauză nu poate susţine examene pentru creşterea în gradul profesional sau pentru ocuparea unor funcţii administrative. Chiar dacă dovezile aduse împotriva ei sunt destul de elocvente, extrem de relevante fiind concluziile celor de la Serviciul de Medicină Legală, doctoriţa Georgeta Drăgoi susţine, în continuare, că nu se face vinovată de moartea bebeluşului, motiv pentru care, la începutul acestui an, a contestat la Colegiul Naţional al Medicilor, sancţiunea primită de la Comisia de Disciplină de la Argeş.

Pe de altă parte însă, partea vătămată, în speţă Cristina Drăguţescu, consideră că pedeapsa aplicată doctoriţei este una mult prea mică, aşa că, la rândul ei, a contestat şi ea decizia Colegiului Medicilor din Argeş. În paralel cu ancheta demarată de Comisia de Disciplină însă, faptele doctoriţei Georgeta Drăgoi au mai fost analizate şi de Comisia de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazuri de Malpraxis, comisie care s-a autosesizat şi care este direct subordonată Ministerului Sănătăţii, chiar dacă îşi desfăşoară activitatea în cadrul DSP Argeş. Concluziile la care au ajuns membrii acesteia o incriminează, de asemenea, pe doctoriţa Drăgoi, iar raportul final în această privinţă a ajuns pe masa ministrului Sănătăţii încă de la finalul lui 2013. Şi în acest caz, medicul Georgeta Drăgoi îşi susţine povestea, contestând, de astă dată, concluziile comisiei direct în instanţă. Printr-un ordin dat de Ministrul Sănătăţii, raportul final al Comisiei de Monitorizare a Cazurilor de Malpraxis nu poate fi dat publicităţii.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI