În urmă cu şapte ani, când s-a pus în discuţie crearea unei Filarmonici în Piteşti, ideea nu s-a bucurat de o prea largă susţinere. Ba, din contră, au existat numeroase voci care au fost împotrivă, pe motiv că nu am avea nici public educat pentru astfel de acte de cultură, mâncătoare de bani în detrimentul asfaltărilor, şi nici muzicieni talentaţi şi capabili de a constitui o orchestră performantă. În ceea ce priveşte publicul, faptul că sala mare a Casei Sindicatelor este, de cele mai multe ori, aproape plină, deşi are peste 700 de locuri, spune multe. Partea a doua, cu muzicienii locali capabili de performanţe artistice demne de remarcat, nu a fost prea mult băgată în seamă. Deşi nu e de ici, de colo, că Filarmonica Piteşti modelează şi „exportă“, pe bandă rulantă, instrumentişti de mare valoare, nu numai către alte ansambluri similare din ţară, dar şi în străinătate. An de an, lista celor care, şcoliţi la Piteşti, la Liceul de Artă „Dinu Lipatti” şi secţia de pedagogie a Universităţii, iar apoi cizelaţi la Filarmonică, se lungeşte considerabil. Şi de fiecare dată Filarmonica trebuie să îşi reîmprospăteze forţele şi să producă alte noi vedete. Ceea ce şi face! La o scurtă trecere în revistă, realizată împreună cu managerul Jean Dumitraşcu, am numărat zeci de tineri muzicieni piteşteni ajunşi la orchestre mari din lume, unde duc faima şcolii muzicale de la Piteşti.

Bogdan Gugu, Paul Oneci, Lili Mitulescu, trompetistul Bogdan Mălăncescu, Ana Ghiţă, Alexandru Chelaru, Simona Eftinoiu sunt doar câţiva dintre cei plecaţi departe. În Anglia, Japonia, Olanda, Brazilia, Liban… Mai sunt şi în Elveţia, Franţa. Offf!… Şi sunt doar câţiva dintre ei, am dat numai din colegii plecaţi în străinătate, pentru salarii adevărate. Mai sunt şi mulţi plecaţi la alte filarmonici, mai aproape de casă. Cu toate acestea, mergem mai departe! Găsim alţi colegi, refacem trupa! A, nu zic de cei disponibilizaţi în urma faimoasei ordonanţe a lui Boc, 38 la număr, mulţi dintre ei adevărate valori, care şi-au găsit alte locuri, ci doar de cei plecaţi. Şi doar de cei plecaţi din propria voinţă!

Printre primii, în toamna lui 2007, se numără violonistul Adrian David, care este la prestigiosul ansamblu Riciotti, din Amsterdam. Iar dacă ţinem cont că Orchestra Regală din Amsterdam e considerată cea mai bună din lume, iar ansamblul Riciotti funcţionează pe lângă ea, vă daţi seama! Violonista Lili Mitulescu, şefa de partidă de la violă, este acum în Italia. Paul Oneci, şef partidă violoncel, e în Japonia, la Fukushima. Nu de tot, sperăm să se întoarcă după ce termină contractul, deşi nu cred că va mai veni la noi. Ana Ghiţă Dumitrescu, vioara I, e acum în Brazilia. E în Salvador, al treilea mare oraş al ţării, fostă capitală, şi este angajată a Orchestrei Simfonice Bahia, una dintre cele mai importante din America de Sud. Flautista Simona Eftinoiu a plecat la Paris, predă flaut la o şcoală de muzică şi îşi dă doctoratul. De asemenea, Bogdan Gugu, şef de partidă clarinet, are contract la Beirut, la Orchestra Naţională Simfonică a Libanului. Nu sunt singurii. Tot printre primii a plecat şi Alexandru Chelaru. E la Londra, unde are un cvartet privat”, spune Jean Dumitraşcu, managerul şi sufletul Filarmonicii noastre.

Muzicienii piteşteni, solicitaţi pentru evenimente naţionale de înaltă ţinută

Şi asta nu este tot. Valoarea muzicienilor piteşteni pe care îi puteţi auzi în fiecare joi la Filarmonică este recunoscută şi în ţară, unde au numeroase angajamente în particular la diverse concerte private şi evenimente culturale de cea mai înaltă ţinută. Ultimul exemplu este concertul de Anul Nou al Orchestrei Simfonice Bucureşti, o orchestră privată, realizat în colaborare cu Realitatea TV. În condiţiile în care au fost selectaţi pentru a face parte din ea doar cei mai buni instrumentişti din ţară, Filarmonica piteşteană a avut nu mai puţin de patru reprezentanţi: violoncelista Flaminia Nastai, violonista Diana Popa, fagotistul Ionuţ Mardare şi flautista Alexandra Neaga. În urmă cu doi ani, alţi patru muzicieni piteşteni au jucat alături de faimosul Roger Moore, binecunoscutul James Bond, într-un film de Crăciun filmat în studiourile de la Buftea. „O Prinţesă pentru Crăciun” s-a numit producţia americană a canalului Hallmark, în care întreaga lume i-a admirat pe dirijorul Tiberiu Oprea, concertmaestrul Mădălin Sandu, violonistul Daniel Stan şi violoncelista Cristina Mihai. De asemenea, pe fagotista Alexandra Neaga aţi putut-o vedea şi într-un clip publicitar pentru compania Ardaf. Deci, cu atâtea vedete şi valori apreciate la nivel naţional şi internaţional, nu se poate spune că Filarmonica piteşteană nu a dovedit, de la înfiinţare şi până acum, că e una dintre cel mai bune din ţară, în ciuda faptului că Piteştiul nu e un mare centru universitar, cultural sau artistic.   

Comments

comments

DISTRIBUIȚI