Printre planurile Ministerului Mediului pentru 2016, se numără şi relansarea programului „Casa Verde” care va veni cu o extra componentă, „Casa Verde plus”, dedicată materialelor şi soluţiilor ecologice.
Anunţul a fost făcut de ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Cristiana Paşca Palmer, în conferinţa de specialitate „Generaţia Viitoare de Clădiri” organizată în cadrul expoziţiei internaţionale pentru tehnologii şi echipamente de protecţia mediului.
„După cinci ani, reluăm „Casa verde” în 2016 şi, pe lângă sistemele de încălzire care utilizează energie regenerabilă, vom finanţa şi investiţii care utilizează materiale pentru izolaţie, cum ar fi cânepa, lâna sau piatra bazaltică, sisteme de acoperişuri, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi sisteme de iluminat ecologice. Beneficiarii acestui program vor fi persoanele fizice, asociaţiile de locatari, instituţiile publice, şcoli, spitale, universităţi. Acest program integrat, căruia eu îi spun „Casa verde plus” va avea un buget total de 150 de milioane lei. Pentru înlocuirea sistemelor de încălzire vor fi alocate 95 de milioane lei, iar pentru aceste elemente noi, de acoperişuri, izolaţie, în jur de 45 de milioane” a afirmat Ministrul Mediului.
Potrivit ministrului Mediului, în plus, sunt alocate în jur de 44 de milioane de lei pentru finanţarea şi finalizarea contractelor semnate pe vechiul program „Casa verde” „Casa verde clasică, să-i spunem aşa, care a existat şi în anul 2011, finanţa instalarea sistemelor de încălzire care utilizează energie regenerabilă, inclusiv înlocuirea sau completarea sistemelor clasice de încălzire pentru persoanele fizice şi juridice. Există încă o serie de contracte semnate la vremea respectivă şi pot să vă spun că sunt alocate în jur de 44 milioane de lei pentru finanţarea şi finalizarea acestor contracte”・ a mai spus ministrul.
Ghidurile dedicate noului program „Casa verde plus” vor fi definitivate după jumătatea lunii mai, potrivit ministrului Mediului. În acest moment, Ghidul de finanţare este în curs de elaborare. Se stabilesc criteriile de eligibilitate, potenţialii beneficiari, modalitatea de implementare a acestuia, ţinând cont de necesităţile actuale. Forma finală a ghidului va fi supus dezbaterii publice pe site-ul ministerului.
Se estimează că în jur de 15.500 de persoane fizice vor beneficia de finanţare. Prin „Casa Verde Plus” vor fi finanţate materiale ecologice, sisteme de acoperişuri verzi, sisteme de eficientizare a consumului de resurse şi altele” mai informează Executivul.