În perioada următoare, profesorii vor primi 150 euro în cadrul programului “Dezvoltarea carierei didactice”, finanţat din fonduri europene, ce se va desfăşura timp de nouă luni. Programul este o reluarea a vechiului program prin care, în urmă cu câţiva ani, cadrele didactice şi auxiliare primeau echivalentul a 100 de euro pentru a-şi cumpăra cărţi. În noua variantă, ei nu mai sunt nevoiţi să prezinte documente pentru felul în care au cheltuit banii şi îi pot folosi şi pentru participarea la cursuri de formare, congrese sau cumpărarea de materiale didactice.
Decizia privind alocarea acestor bani a fost anunţată de Guvern după şedinţa de miercuri, 22 0ctombrie, iar banii vor proveni din accesarea Programului Operaţional Sectorial privind Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), prin programul privind “Dezvoltarea carierei didactice”. Suma totală se va ridica la 50 milioane de lei, urmând ca de ea să beneficieze circa 250.000 de cadre didactice din învăţământul preuniversitar şi minimum 40.000 profesori din mediul universitar. Banii vor fi plătiţi în câteva săptămâni prin intermediul universităţilor şi inspectoratelor şcolare, care apoi vor vira banii către cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar.
“De data aceasta, nu există condiţionare strictă de a cumpăra cărţi şi a deconta prin facturi, ci este vorba de o sumă forfetară pe care profesorii o pot folosi pentru achiziţia de materiale didactice, cărţi, participare la cursuri, conferinţe şi aşa mai departe. Nu vorbim de deconturi, ci vorbim de o pagină în care fiecare cadru didactic spune cum a folosit cei 150 de euro în raport cu dezvoltarea profesională a fiecărei persoane”, a declarat ministrul Educaţiei, Remus Pricopie.
Potrivit acestuia, Guvernul va folosi şi pe viitor POSDRU şi pentru a creşte alocaţiile bugetare pentru bursa socială “Bani de liceu”, pentru naveta elevilor şi a cadrelor didactice, precum şi pentru bursele studenţilor doctoranzi şi post-doctoranzi.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI