Părintele protopop Dinu Pompiliu a absolvit Facultatea de Teologie din Bucureşti, în prezent fiind doctorand la disciplina Teologie dogmatică fundamentală şi simbolică; pregăteşte teza de doctorat cu tema: „Răspunsul ortodox la atacul postmodernist”. Este doctor în filosofie. A fost preot în comuna Bogaţi, satul Glâmbocelu, unde a refăcut, în stil brâncovenesc, biserica parohială. La 30 noiembrie 1986, la Mănăstirea Radu Vodă din Bucureşti, tânărul teolog Dinu Pompiliu a fost hirotonit de către P.S. Roman Ialomiţeanul şi a fost numit paroh la parohia Glimbocelu în comuna Bogaţi din judeţul Argeş. Sapte ani a trudit aici părintele pentru restaurarea lăcaşului de cult, împodobindu-l cu catapeteasmă şi mobilier nou. În 1990 biserica a fost resfinţită de către Preasfinţitul Nifon Mihăiţă, pe vremea aceea Secretar al Sfântului Sinod.

Tot în acea perioadă părintele a predat, la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti, cursul Istoria Filosofiei Religiilor, fiind chemat, ulterior, la Bucureşti, unde a susţinut examenul de promovare în capitală.
Astfel, data de 1 noiembrie 1992 îl găseşte numit preot 3 la parohia Şerban Vodă din Bucureşti, unde îşi desfăşoară activitatea ca preot paroh şi în prezent.

În perioada 1992 – 2001 părintele Dinu a fost profesor de religie la Şcolile 103 şi 109 din Bucureşti. De altfel, pe tot parcursul vieţii sale, părintele s-a preocupat în chip deosebit de şcoală, deschizând, în anii imediat următori Revoluţiei de la 1989, noi perspective în învăţământul religios.
Din anul 2001 Părintele Dinu Pompiliu s-a implicat în construcţia noii bisericii Şerban-Vodă din Bucureşti unde în prezent se execută lucrările de pictură, iar în anul 2010 a demarat lucrările de construcţie a Aşezămintelor Sociale “Şerban Vodă”.

A sprijinit biserici noi aflate în construcţie, în Capitală ridicându-se în ultimii 10 ani, în cadrul Protoieriei 3, 21 de biserici noi. A redeschis, după 50 de ani de tăcere, Cercurile Pastoral Misionare, care la început s-au desfăşurat în biserici-gazdă din cadrul Protoieriei, iar apoi la Centrul Cultural „Înălţarea Sfintei Cruci” de la Buşteni.

În anul 2008 a înfiinţat agenţia de turism Basilica Travel, prin intermediul căreia a organizat şi a condus numeroase grupuri de pelerini în Israel, Egipt, Iordania, Siria, Grecia, Turcia, Serbia, Macedonia, Italia şi Austria. Pentru meritele în impulsionarea pelerinajelor în Tara Sfântă, în anul 2007, Ministerul Turismului din Israel i-a acordat părintelui distincţia “Ierusalimul – centrul spiritual al Pământului!” pentru cei peste o mie de pelerini pe care îi condusese până la acea dată în Israel.

A pus bazele Coralei Teotokos a Protoieriei 3, corală cu care a imprimat câteva CD-uri şi care a câştigat mai multe concursuri organizate de Arhiepiscopia Bucureştilor.
De asemenea, în 2009 a publicat Monografia Protoieriei 3 Capitală, o lucrare foarte bine documentată care prezintă toate parohiile aflate în păstorirea părintelui protoiereu.
Din 1 febroarie 2014 a fost numit Consilier Patriarhal in sectorul de pelerinaje de la Basilica Travel

Activitate ştiinţifică şi culturală

Între anii 2004 şi 2007 a frecventat cursurile de doctorat ale Institutului de psihologie şi filosofie “C-tin Rădulescu Motru” din Bucureşti, obţinând titlul de Doctor în Filosofie, cu distincţia , titlu acordat de Academia Română după susţinerea tezei cu tema “Raţiune, credinţă şi mistică în concepţia lui Mircea Florian”.

În perioada 2007 – 2010 a frecventat cursurile de doctorat ale Facultăţii de Teologie Ortodoxă din cadrul Universităţii “Ovidius” din Constanţa, unde în anul 2010 a obţinut titlul de Doctor în Teologie, cu distincţia , prezentând, în cadrul Catedrei de Teologie Dogmatică Apologetică, teza “Răspuns ortodox la provocările postmoderniste”.
Ambele teze de doctorat se află în curs de apariţie.

Din 2004 este secretarul Comisiei de Studii Teologice a Academiei Române, aducându-şi contribuţii majore în organizarea unor conferinţe cum ar fi “Ştiinţă şi Teologie”, „100 de ani de la naşterea marelui filosof Constantin Noica” susţinută de academicianul Tudorel Dima sau conferinţa cu tema „Mănăstirea Văcăreşti”.

Din 2007 este Senior Editor la Ziarul “Săptămâna Turistică”, unde a coordonat pagina de spiritualitate ortodoxă.
Părintele publică frecvent articole în publicaţiile Centrului de Presă Basilica, Lumina, Glasul Bisericii, Lumea Credinţei, Săptămâna turistică, etc. şi este invitat adesea la emisiuni de radio şi televiziune la Trinitas TV, TVR, România Internaţional, Radio România Actualităţi, etc.

Părintele Dinu Pompiliu a publicat mai multe lucrări:
„Raţiunea ca temei al raportului dintre ştiinţă, filosofie şi religie în viziunea lui Mircea Florian” – SYMPOSION- Revista de Ştiinţe Socio-Umane, Academia Română, Filiala Iaşi – “Institut de Cercetări Economice şi Sociale” Ghe. Zane – Tomul 2, Nr. 1 (3), 2004;
“Misticism şi credinţă: O perspectivă filosofică conturată de Mircea Florian” – SYMPOSION – Revista de Ştiinţe Socio-Umane, Academia Română, Filiala Iaşi – “Institut de Cercetări Economice şi Sociale” Ghe. Zane – Tomul 3, Nr. 2 (6), 2005;
“Călătorie la Locurile Sfinte” – Glasul Bisericii, 1-2 / 2006;
“Pelerinaj la Locurile Sfinte” – Lumea Credinţei, 2006;
“Pelerinaj la Bisericile Apocalipsei” – Lumea Credinţei, 2006;
“Nichifor Crainic în actualitate” – Ziarul Lumina, 2007;
“Conştiinţa Morală” – Săptamâna Turistică, 2007;
“Pe urmele părinţilor capadocieni” – Săptămâna Turistică 2007;
“Familia Creştină” – Săptămâna Turistică, 2007;
“Noi erezii hristologice” – Glasul Bisericii, 2008.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI