Ebola este tot mai aproape de noi. Potrivit specialiştilor, care au analizat modul în care virusul s-a răspândit şi traficul aerian din zonele afectate de epidemie, există o probabilitate de 75% ca Ebola să apară în Franţa până la sfârşitul acestei luni. De asemenea şi în Marea Britanie, şansa de a ajunge acest cumplit virus este de 50 la sută. Unele companii aeriene şi-au anulat deja cursele către ţările afectate de epidemia de Ebola. Până acum, peste 3.400 de oameni au murit în Africa de Vest din cauza virusului Ebola. În contextul actual, când o lume întreagă priveşte cu înfrigurare cum Ebola face mii de victime, fără ca lumea medicală să testeze, până acum, un tratament sigur, şi autorităţile române au luat o serie de măsuri preventive. Prima este aceea de a monitoriza toate persoanele care s-au întors recent din Africa. O altă măsură este dotarea spitalelor judeţene cu echipament de unică folosinţă şi amenajarea unui spaţiu de izolare.

 

În Argeş au fost aduse 60 de echipamente speciale, iar o ambulanţă a fost dotată corespunzător

Şi în judeţul nostru a început monitorizarea persoanelor întoarse recent din Africa, dar şi amenajarea unităţilor medicale în acest sens. De altfel, DSP Argeş a avut deja o şedinţă cu reprezentanţii Serviciului pentru Imigraţii Argeş, în vederea depistării şi monitorizării persoanelor întoarse recent din Africa. Până acum este vorba doar de doi studenţi din Nigeria, care, însă, nu sunt suspecţi că ar fi infestaţi, întrucât ei au ajuns în Piteşti în urmă cu câteva luni, iar acest virus are o perioadă de incubaţie de 21 de zile. La Spitalul Judeţean Argeş au fost aduse 50 de echipamente speciale de unică folosinţă şi a fost amenajat un spaţiu de izolare. Şi la Spitalul Nicolae Bălcescu există un astfel de salon, iar medicii au primit zece echipamente de unică folosinţă, menite să-i protejeze în eventualitatea intrării în contact cu persoane suspecte de Ebola. Totodată, o ambulanţă este dotată corespunzător şi pregătită să intervină doar pentru astfel de cazuri.

Cum se manifestă virusul

Infecţia cu virusul Ebola începe ca o răceală banală, simptomele fiind adesea confundate cu cele pentru malarie, febră tifoidă sau dizenterie.
Temperatura ridicată, dureri de cap şi un gât iritat sunt primele semne că virusul Ebola a pătruns în organism, atacând celulele sistemului imunitar. Pe măsură ce boala progresează, ochii victimelor se înroşesc pentru că vase mici de sânge se sparg, provocând sângerare din ochi, urechi, gură şi alte orificii. O persoană bolnavă va simţi dureri în tot corpul, durere abdominală cronică şi vomă. O iritaţie apare apoi pe trunchi, extinzându-se rapid către cap, mâini şi picioare. În doar câteva zile pacientul ajunge la punctul critic – momentul în care fie începe să îşi revină, fie trece în faza fatală – febra hemoragică.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI