Camera Deputaţilor a adoptat prin vot final un proiect de act normativ prin intermediul căruia se va reglementa o nouă profesie în domeniul sănătăţii umane, şi anume, cea de dietetician.

Profesia de dietetician va fi o profesie liberala in domeniul sanatatii umane si va furniza servicii conexe actului medical. Principalul scop al acesteia va fi asigurarea unei nutritii echilibrate, pentru o stare buna de sanatate, prin prevenirea starilor patologice influentate nutritional si prin promovarea, mentinerea si recuperarea sanatatii prin mijloace dietetice.

Dieteticienii vor avea dreptul de initiativa si decizie in exercitarea actului profesional. Totodata, acestia isi vor asuma raspunderea pentru calitatea actului profesional, in masura in care pacientii vor respecta indicatiile dietetice primite.

Autorizaţia de liberă practică va trebui reînnoită la un interval de cinci ani

Autorizatia de libera practica pentru exercitarea profesiei de dietetician va fi eliberata de catre CDR si va trebui reinnoita la un interval de cinci ani. Pentru eliberarea acesteia, persoanele fizice vor trebui sa indeplineasca, in mod cumulativ, urmatoarele conditii: sa detina un titlu oficial de calificare in nutritie si dietetica; sa faca dovada efectuarii unui an de practica in domeniul nutritiei si dieteticii sau sa detina o diploma de masterat in domeniul nutritiei si dieteticii; sa promoveze examenul national de dietetician autorizat.

Primul examen national de dietetician autorizat va fi organizat in termen de sase luni de la intrarea in vigoare a noii legi.

Dieteticienii vor putea lucra atât în instituţii publice şi private, cât şi în mod independent

Dieteticienii vor putea sa-si exercite profesia, conform proiectului de lege, in institutii publice si private sau in forme autonome: cabinet individual sau societate civila profesionala. Specialistii vor putea sa activeze, in principal, ca dieteticieni administrativi, dieteticieni clinici si dieteticieni pentru sanatatea publica sau comunitari.

Pentru a exercita profesia de dietetician cu libera practica, persoanele fizice vor trebui sa obtina autorizatia eliberata de CDR in maximum cinci ani de la absolvirea studiilor de licenta.

Comments

comments