Pe site-ul asociaţiei – www.managementuldeseurilorarges.ro – se pot găsi deja câteva sfaturi uşor de urmat pentru toţi cei ce vor să se implice. De la începutul programului, într-un singur an, cantităţile de deşeuri recuperate au crescut semnificativ, cu circa 258%, de la 160 de tone în 2010, la 412 tone în 2011.
„Colectarea selectivă a deşeurilor nu ne costă nimic în plus, nici ca timp, nici ca bani”
Conform directorului executiv, Gabriel Moiceanu, „colectarea selectivă a deşeurilor nu ne costă nimic în plus, nici ca timp, nici ca bani, chiar dacă poate părea un efort în plus. Cele câteva secunde necesare pentru a pune fiecare tip de „gunoi” în recipiente separate nici nu pot fi contabilizate. În schimb, beneficiile pe care le avem sunt cu adevărat importante. Ce câştigăm colectând selectiv? În primul rând, contribuim la conservarea resurselor naturale şi la economisirea energiei: hârtia reciclată foloseşte la fabricarea altei hârtii, în loc ca pentru acest lucru să se taie copacii, iar sticla şi aluminiul sunt transformate din nou direct în ambalaje, fără a mai fi nevoie de exploatarea unor noi resurse naturale. Ambalajele din materie primă reciclată sunt mai ieftine, deci şi produsele vor fi mai ieftine. Resursele necesare precum apa, mâncarea etc. vor fi mai curate şi nepoluate. Contribuim astfel la menţinerea unui mediu mai curat, la creşterea calităţii vieţii şi la sănătatea copiilor. Dincolo de aceste beneficii pe termen lung, ca argeşeni, avem şi avantaje directe: banii obţinuţi de A.D.I Servsal pe materialele reciclabile scad costul pe care populaţia trebuie să îl suporte pentru colectarea gunoiului!”.
Ce trebuie separat de restul gunoiului
De regulă, se colectează selectiv hârtia, plasticul – de orice fel, aluminiul – adică dozele goale de bere sau suc – şi sticla. În general, simbolurile de pe ambalaje oferă informaţiile necesare despre tipul fiecăruia. Cea mai simplă metodă este de a nu amesteca deşeurile menajere şi biodegradabile cu cele din ambalaje! Cele din urmă, colectate separat, se pun în containerele speciale.
La majoritatea punctelor de colectare a deşeurilor au fost deja amplasate baterii de câte 3-5 containere colorate şi semnalizate cu afişe descriptive. De asemenea, nu trebuie să spargeţi şi nici să depozitaţi în acelaşi loc cu deşeurile menajere becurile şi neoanele, ci să le colectaţi cu grijă şi să le depozitaţi separat! Spaţiul nu ar trebui să reprezinte o problemă în colectarea selectivă! Cu un pic de voinţă, se pot găsi soluţii. Mai ales că în joc sunt protejarea mediului înconjurător şi a resurselor naturale. Ar trebui să punem separat deşeurile atât acasă, cât şi la serviciu, la şcoală sau chiar la picnic!
Pentru a ocupa mai puţin spaţiu, deşeurile de ambalaje trebuie pliate înainte de depozitare, valabil pentru PET-uri, doze de aluminiu sau cutii de carton. Trebuie să fie scoase dopurile PET-urilor şi recipienților din plastic înainte de a le depozita în containerul galben. Deşeurile reciclabile ar trebui clătite şi igienizate înainte de a le colecta. Deşeurile colectate selectiv sunt preluate de ADI SERVSAL prin operatorii de Salubritate, sunt sortate, balotate (cele reciclabile) şi transportate către instalaţiile sau fabricile de reciclare. Deşeurile biodegradabile sunt transformate în compost pe platforma special amenajată la Depozitul Ecologic Albota.