Primăria Piteşti vrea să încaseze 36 de miliarde lei din amenzi

SURSE DE VENIT. Amenzile reprezintă o sursă importantă de venit pentru municipalitate, însă recuperarea multora dintre ele se face destul greu. Acesta a fost şi motivul pentru care, anul trecut, Primăria Piteşti a băgat o prostituată în insolvenţă, ca să-i poată radia amenzile de sute de milioane. Una dintre sursele de venit pentru orice autoritate locală sunt şi amenzile, capitol separat şi cu sumă estimată încă dinainte în bugetul local. Pentru acest an, Primăria Piteşti şi-a propus să încaseze din amenzi 36 de miliarde de lei, dar are o problemă cu recuperarea unora dintre ele, din cauză că respectivii contravenienţi nu au nici după ce bea apă.

Unul dintre cazurile fără speranţă este cel al prostituatelor, care acumulează amenzi cu grămada, dar nimeni nu are ce le face. „Deoarece, la momentul întocmirii bugetului, nu se cunoaşte decât suma din amenzi neîncasate din anul anterior, la estimarea veniturilor din această sursă se are în vedere rămăşiţa de încasat şi se adaugă o sumă estimată în funcţie de  istoricul anilor anteriori. Pentru anul 2011, în bugetul local al municipiului Piteşti, au fost previzionate a se încasa amenzi de aproximativ 3.600.000 RON. Până la data de 31 iulie, au fost încasate amenzi în sumă de 2.360.000 RON, din care 750.000 RON prin executare silită”, spune Mariana Boncea, director economic al Primăriei. Autorităţile locale sunt însă destul de nemulţumite, pentru că banii din amenzi sunt cel mai greu de încasat dintre toate veniturile bugetului local. „Sunt foarte multe persoane fizice cărora li s-a aplicat sancţiune cu amendă, dar foarte mulţi nu deţin bunuri proprii impozabile asupra cărora să se poată pune sechestru sau nu au locuri de muncă, astfel încât să se transmită proprire pe venit”, mai spune directoarea economică.

Prostituată declarată în incapacitate de plată

Cei mai mari datornici în această situaţie sunt prostituatele. La sfârşitul anului trecut, Piteştiul a marcat primul caz de intrare în insolvenţă a unei persoane. Pentru că avea 119 amenzi în valoare de 430 de milioane de lei vechi, evident neachitate, şi nici nu putea fi executată silit pentru că nu avea niciun venit şi nici bunuri, o prostituată a fost declarată în incapacitate de plată.
Numele datornicilor sunt însă confidenţiale, fiind protejate de legea secretului fiscal. Printre amenzile care ajung venit la bugetul local se numără cele de circulaţie, ce se aplică şi persoanelor juridice, nu numai fizice, cele aplicate de Poliţia Naţională, Jandarmerie, Garda de Mediu, Garda Financiară, Finanţele Publice, ARR, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, Romsilva, DSV şi Publitrans.
În plus, şi Primăria are dreptul de a amenda, pe baza unor legi sau a unor hotărâri de Consiliu Local, prin agenţii proprii, de la Direcţia Economică, la Poliţia Locală. Din total, peste 50% reprezintă sume din amenzile pentru circulaţia rutieră şi 90% sunt datorate de persoanele fizice.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.