Primarul din Ungheni şi judecătoarea Inge Cornelia, ctitori ai bisericii Izvoarele de leac

MĂRINIMIE Deşi nu ar părea că au ceva în comun cu religia, nume sonore din peisajul argeşean nu se dau deoparte atunci cânt trebuie să ajute un sfânt lăcaş de cult.

În mijlocul pădurii din satul Vâlcele, comuna Merişani, se înalţă o mică bisericuţă, înconjurată de 7 izvoare tămăduitoare. Acest spaţiu binecuvântat, ştiut din moşi-strămoşi, a fost loc tainic de rugăciune, meditaţie şi tămăduire pentru înaintaşii noştri.

Transmise pe cale orală, din generaţie în generaţie, sub formă de tradiţii locale, legendele despre acest loc sunt multe. Tainic şi tămăduitor a fost acest loc pentru Mircea cel Bâtrân, Vlad Ţepeş, Mihnea Turcitul şi alţi domnitori şi pelerini care, în drumul lor de la Mănăstirea Cotmeana spre Mănăstirile Tutana şi Curtea de Argeş, se opreau aici pentru rugăciune, meditaţie şi pentru a bea din apa izvoarelor. Se spune că, în lupta de la Rovine, Mircea cel Bătrân a otrăvit apele şi s-a retras la aceste izvoare unde apele i-au întărit şi energizat pe oştenii care au biruit puhoiul de oaste a lui Baiazid. Alte legende amintesc de o pustnică oarbă care trăia pe aceste meleaguri. Atingându-se din întâmplare cu apele unui izvor, i-a revenit vederea. Minunea s-a petrecut şi cu Elisabeta Bădescu, cea care, la 9 ani, şi-a pierdut vederea. Cu rugăciune la Bunul Dumnezeu, spălându-se cu apă de la izvoare, şi-a recăpătat vederea. Altă minune, încă vie în memoria bătrânilor locului, este istorisirea unui băiat mut care, arând cu tatăl său ogorul din apropierea pădurii, este trimis după apă. Copilul a ajuns la aceste izvoare, şi-a potolit setea şi, când s-a întors, tatăl a rămas uimit observând că băiatul vorbeşte. Vindecarea unor boli de piele, paralizie, boli digestive şi cancer au făcut ca oamenii care au beneficiat de aceste minuni să-i mulţumească Bunului Dumnezeu şi să ajute la ridicarea Sfântului Altar de Închinare. Astfel, printre cei care au ajutat la ridicarea bisericuţei „Izoarele de leac” se numără actualul primar de la Ungheni, Iulian Miu, judecătoarea Inge Cornelia, adjunctul de la Direcţia Silvică, Valerian Jinga, dar şi fostul comisar-şef al Gărzii Financiare, Aurel Stoian.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.