Primarii argeşeni inventează săraci, ca să fie votaţi

VOTURI PENTRU NEMUNCĂ Peste 5% din populaţia din mediul rural a judeţului trăieşte din ajutorul social oferit de stat, fiind o masă de manevră destul de mare la îndemâna primarilor, care, în foarte multe cazuri, îşi asigură voturile necesare doar de la săraci… Scandalul declanşat de ministrul Muncii, Sebastian Lăzăroiu, a scos în evidenţă faptul că, în România, avem peste 6 milioane de asistaţi social, iar peste 30% dintre aceştia nu au niciun fel de probleme în a-şi găsi un loc de muncă, ci sunt doar încurajaţi de autorităţile locale să primească abuziv bani de la stat. Ministrul a declarat că asistaţii social sunt o masă de manevră la mâna primarilor, indiferent de culoarea politică a acestora. Se poate spune, aşadar, că primarii inventează săraci ca să fie votaţi, semnând cu mare uşurinţă dosarele făcute în urma anchetelor sociale.
Oficial, în Argeş avem în jur de 7.000 de dosare în baza cărora se acordă ajutorul social, reprezentând venitul minim garantat. Dacă luăm în calcul că o familie este formată din cel puţin trei membri, putem spune că în judeţul nostru există cel puţin 21.000 de persoane care trăiesc din „mila” primarilor. Este adevărat că o parte dintre ei sunt săraci, însă la fel de adevărat este că majoritatea se mulţumesc să primească „ajutorul minim garantat”, oferit de primar, decât să-şi caute un loc de muncă.

„Săracii” fac diferenţa în alegerea primarilor

În Argeş, faptul că asistaţii social le asigură multor primari numărul de voturi „minim garantate” se poate vedea foarte uşor, comparând numărul acestora după alegeri, cu numărul de dosare sociale pe care le au la primărie. Astfel, primarul de la Berevoeşti, Fănel Proca, a câştigat alegerile din 2008 cu 1.280 de voturi. Jumătate din numărul voturilor primarul Proca le avea însă asigurate de la cele 205 dosare de asistaţi social, de pe urma cărora trăiesc circa 650 de persoane.
Primarul de la Bughea de Sus, Nicolae Pepenel, stă şi mai bine la numărul de voturi culese de la asistaţii social. În primul tur al alegerilor din 2008, Pepenel a obţinut 683 de voturi. 400 dintre acestea le-a reprezentat masa de manevră a asistaţilor social proveniţi din cele 141 de dosare.

Primarul din Cetăţeni a câştigat alegerile doar cu voturile asistaţilor social

La fel de limpede a stat situaţia, la alegerile din 2008, şi în comuna Cetăţeni. Aici se poate spune că primarul Ion Toader a câştigat alegerile numai cu voturile asistaţilor social. De pe urma celor 240 de dosare, preşedintele filialei judeţene a Asociaţiei de Comune din Argeş, Ion Toader, avea asigurate deja 650 de voturi. Câte credeţi că a obţinut primarul în primul tur? 686. Pentru că se apropie alegerile locale din 2012, primarul Ion Toader ne-a declarat că, în următoarele luni, numărul dosarelor de asistaţi social la Primăria Cetăţeni va ajunge la 300.

La Stoeneşti, primarul a furat startul cu amărâţii

Dacă luăm în calcul că 30% din numărul de voturi obţinute, peste 400, au venit de la beneficiarii celor  131 de dosare, putem spune că primarul Marin Ion, de la Stoeneşti, a furat startul, la alegerile locale din 2008. Acest lucru i-a asigurat şi victoria, cu 1.517 voturi.
Aceeaşi „situaţie favorabilă” a avut-o şi primarul de la Tigveni, Doru Slătineanu, care, la localele din 2008, s-a bazat pe 150 de dosare de asistaţi social, care au produs 350 de voturi din cele 761 cu care edilul şi-a asigurat un nou mandat.

Rromii din Valea Mare Pravăţ, electoratul de bază al primarului

Tot pe asistaţi social se bazează şi primarul Ion Boncoi de la Valea Mare Pravăţ atunci când vin alegerile. Cu 192 de dosare, Ion Boncoi se află în „Top 10 sărăcie”. De altfel, primarul ne-a declarat că 99% dintre aceste dosare sunt ale familiilor de rromi, care adună peste 1.500 de suflete. Ion Boncoi a câştigat alegerile în 2008 cu 1.333 de voturi. Respectând algoritmul, 650 de voturi, adică jumătate, le-a avut asigurate de la cei cărora le-a semnat dosarul de plată a venitului minim garantat.

30% – voturile asistaţilor social

Având în plată 146 de dosare, primarul din Dragoslavele, Mihai Tarbă, a adunat în urne cel puţin 400 de voturi de la asistaţii social. Comparând cu rezultatul final de 1.185 voturi, masa de manevră socială a reprezentat, pentru primarul de la Dragoslavele, aproximativ 30%.
De acelaşi procent, asigurat din start, s-a bucurat la alegerile din 2008 şi primarul Andrei Petre din Hârtieşti. În această comună sunt înregistrate 114 dosare, iar, din cele 983 de voturi pe care primarul le-a obţinut în 2008, aproape 400 au venit din partea celor care primesc bani fără muncă.

Mălureni şi Merişani – cazuri trase la indigo

Marian Ibric de la Leordeni are înregistrate la Primărie 230 de dosare. Ibric a câştigat alegerile locale din 2008 cu 2.024 de voturi. Un rezultat foarte bun, în care sunt incluse, ce-i drept, şi cele peste 650 de voturi rezultate din plata ajutorului social.
Comunele Mălureni şi Merişani au multe lucruri în comun, în primul rând cam acelaşi număr de rromi şi cam acelaşi număr de dosare sociale. Dacă la Mălureni sunt 116, la Merişani sunt 102. Avantajul celor doi primari la alegerile trecute au fost câte 300 de voturi garantate de asistaţii social. De altfel, aceste voturi au reprezentat peste 30% din rezultatul final cu care primarii celor două localităţi au câştigat. Dacă Alexandru Cristescu a abţinut 889 de voturi la Mălureni, Mihail Dumitru s-a instalat în fotoliul de primar al comunei Merişani cu 795 de voturi în urne.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.