Primarii argeşeni habar n-au de ce jură pe Biblie sau cine a scris-o

IGNORANŢĂ Deşi jură pe ea la învestirea în funcţie, primarii noştri nu au habar ce legătură are Biblia cu Primăria, iar despre cine a scris-o…Dumnezeu cu mila! „Jur să respect [….] Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”. Acestea sunt primele vorbe pe care orice primar ales le rosteşte la învestirea în funcţie, cu mâna pe Biblie. De ce oare, însă? Ce rost are şi, mai ales, ce legătură are Dumnezeu cu administraţia locală? Ori, mergând mai departe, câţi dintre aleşii locali ştiu măcar cele 10 porunci din Biblie sau câţi le şi respectă? Şi, totuşi, primarii se jură pe Biblie, la învestire. Am fost curioşi să vedem câţi dintre edilii argeşeni au habar de ce fac acest lucru, dar şi dacă ştiu cine a scris Biblia! Până să vă spunem ce „definiţii” au dat primarii intervievaţi de noi, haideţi să vedem ce este, de fapt Biblia. Aşa cum o putem citi azi, Biblia este o lucrare formată din mai multe cărţi, grupate în Vechiul şi Noul Testament. Chiar dacă este unitară ca stil şi idei şi pare doar o lucrare, cărţile Bibliei au autori diferiţi şi au fost scrise la mulţi ani distanţă una de alta, diferenţa fiind de aproape 1.500 de ani. Sfânta Scriptură are 80 de cărţi dintre care 66 sunt considerate de Biserica Ortodoxă ca fiind canonice, adică inspirate de Duhul Sfânt. Cu alte cuvinte, Biblia e însăşi „rostirea lui Dumnezeu”, anume pentru oameni şi prin oameni. Are în total 40 de autori, inspiraţi de Divinitate. Unii dintre cei care au scris cărţile din Biblie au fost împăraţi, alţii doar pescari, iar cărţile Noului Testament au fost scrise de apostolii lui Iisus!

„Nu ştiu să vă zic exact cine a scris Biblia, dar nu mă mai scrieţi în ziar, să mai râdă unii, alţii de mine!”

Ioana Pircan, primăriţa din Hârseşti: „Jurăm pe Biblie pentru că e cel mai sfânt document din lumea asta. Dar de unde să ştiu eu cine o fi scris-o?! Trebuie să fi fost vreun scriitor, că ăştia scriu, de regulă, cărţi. Sincer, nu ştiu să vă zic exact, dar nu mă mai scrieţi în ziar, să mai râdă unii, alţii de mine! Ştiţi, eu mă gândesc că cel care a scris Biblia o fi fost vreun om deştept din vremea aia, căruia Dumnezeu i-a dat mintea, că de la Dumnezeu sunt toate: şi mintea, şi gândul, şi sănătatea. Toate  vin de la El şi fără El nu facem nimic!”
Gheorghe Drăgan, primar Lunca Corbului: „Ei, nu mă pricep la lucruri de astea! De jurat jurăm la depunerea jurământului că aşa trebuie! Ca să nu furăm sau să minţim! Aşa se jură şi la Tribunal, şi la Judecătorie, ca să spui adevărul! Să jurăm credinţă! De scris, nu ştiu nimic. Dar cred că scrie pe copertă, la fel ca la toate cărţile şi uite că m-aţi făcut curios şi o să mă uit când merg la biserică!”
Ion Baicea, primar Costeşti: „ Ăăăă… nu ştiu! M-aţi încuiat de tot! Dar bună întrebare şi vă rog să i-o puneţi şi lui Marian Niţă, ca să se facă şi el de râs!”
Marian Niţă, candidat USL la Primăria Costeşti: „Am o rugăminte la dumneavoastră. Nu vreau să răspund la astfel de întrebări. Mai întâi să ies primar şi apoi vă spun şi asta!”. După 10 minute, însă, „Mimi Pupăciosul” a revenit cu un telefon şi ne-a dat definiţia exactă, însoţită de câteva explicaţii. „Mă scuzaţi că nu v-am răspuns de prima dată la întrebare, dar am crezut că este o farsă. Că am mai păţit-o săptămâna trecută, când m-a sunat cineva şi m-a invitat la o emisiune la televiziunea doamnei Baraţă şi s-a dovedit că nu era adevărat. M-am dus degeaba. Dar am verificat la cabinet numărul dumneavoastră de la „Universul argeşean” şi mi-au zis colaboratorii mei că e adevărat. Acum pot să vă dau răspunsul. Se jură pe Biblie pentru e o carte sfântă şi trebuie să respectăm ce scrie în ea. Dar nu are un singur autor, are 45 de autori. Nu mai trăieşte domnul Costache de la Mioveni, că el a citit toată Biblia şi, după el, am citit şi eu fragmente din ea. Nu toată, e adevărat,  doar fragmente”. Răspuns aproape corect din partea lui Niţă, dar „Goagăl” ştie de ce…
N. red: Numărul de pe care am sunat nu figurează în niciun fel de bază de date, a niciunui birou din politica argeşeană, pentru simplu motiv că nu a fost dat nimănui, până acum. Ruşinică!!!    

„Habar n-am, că nu prea le am cu religia!”

Ion Dumitru, Albota: „Habar n-am cine a scris Biblia! Eu nu prea le am cu Religia, nu stau prea grozav la capitolul asta! Cred că vreun călugăr, cine altcineva să o fi scris? De jurat, trebuie să jurăm pe ea pentru că jurământul e chestie sfântă şi pe ce altă carte să jurăm, dacă nu pe Cartea Sfântă?! De cele 10 porunci, ştiu. Cum să nu ştiu? Dar sincer nu ştiu dacă sunt 10! Eu de minţit nu mint, de iubit am iubit, dar nu eram primar, şi nici nu mai iubesc, că mă mir şi eu ce cuminte sunt! Eu nu mint şi nu fur de la Primărie nici măcar un capăt de aţă. Aşa să îmi ajute Dumnezeu!”
Bebe Ivan, primar Băbana: „Jurăm pe Biblie pentru că jurământul pe Biblie e mai mare decât orice, chiar şi decât jurământul militar! Biblia e făcută de către clericii creştin-ortodocşi şi e scrisă de cei patru evanghelişti: Ioan, Luca, Matei şi…. nu mai ştiu care era al patrulea! E scrisă în 100 de ani şi la 300 de ani distanţă de moartea lui Iisus. Cu poruncile este cam adevărat: să nu minţi, să nu furi… Asta da! La aia cu „să nu precurveşti” am o problemă, dar acolo se încurcă ei şi preoţii!”   
Florin Frătică, primar Bradu: „Dacă eram musulman, juram pe Coran, dar, pentru că sunt creştin, jur pe Biblie, logic. Legat de cei care au scris Biblia, aici vorbim de mai multe persoane, dar în mod special de apostolii lui Iisus”.
Ion Neacşu, primar Bârla: „Cine să scrie Biblia?! A fost scrisă la naşterea Domnului Nostru Iisus Hristos! De jurat, jurăm pe ea ca să respectăm legile şi toate alea din ea. De porunci ştiu, cum să nu ştiu?…  Să nu furi, să nu minţi, să nu preacurveşti! Eu nu mint în campanie, că nu poţi la ţară să minţi, omul te simte. Nu pot să îi spun eu că fac aeroport la Bârla, că nu mă crede nimeni”.
Ion Sandu, primar Davideşti: „Eu în niciun caz nu am scris Biblia, dacă asta vă interesa. Mai interesant ar fi de văzut dacă cineva a plagiat-o, că se poartă”.
Radu Nicolae, primar Negraşi: „Trebuie să jurăm pe Biblie pentru că Biblia este ceva de credinţă şi nu trebuie să te abaţi de la ea! Trebuie să respectăm ce zice acolo! Să mă respect pe mine, să îmi respect semenii… De scris, asta nu ştiu să vă spun cine a scris-o”.
Călin Andrei, primar Câmpulung: „Păi aşa e obiceiul, să se jure cu mâna pe Biblie şi pe Constituţie! Se consideră că nu poţi jura strâmb dacă ţii mâna pe Biblie. Cine a scris-o? Ei, asta-i bună! Doamne Fereşte! De unde să ştiu?
Marin Pană, primar Recea: „De ce jurăm pe Biblie? Nu ştiu! Dar eu n-am jurat niciodată. Pe Constituţie da, dar nu pe Biblie! Biblia e scrisă de mult… Sunt şi creştini ortodocşi, sunt şi catolici care cred în ea. Eu sunt născut în ’50 şi ceva, pe atunci nu erau atâţia, nici ortodocşi, nici catolici…”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.