EXCLUSIVITATE Pentru prima dată în Argeş, „Universul argeşean” vă prezintă, cu cifre oficiale – preluate de la Autoritatea Electorală Permanentă – cum au stat, cu adevărat, în preferinţele electoratului, primarii din cele 7 oraşe ale judeţului, la alegerile din 2008. Surprinzător, pe ultimele locuri se află edilii din Piteşti şi Câmpulung, Tudor Pendiuc, respectiv Călin Andrei. În mai puţin de trei luni, vom avea alegeri locale, iar primarii devin pionii principali. Pe ei se bazează, de fapt, toate partidele, ştiut fiind că sunt oamenii care aduc voturi. Dacă cel care candidează pentru fotoliul de primar este bine ales, pe lângă faptul că va câştiga Primăria, el va aduce şi voturi pentru partidul pe listele căruia a candidat. Un număr mare de voturi pentru partid înseamnă, automat, şi un număr mare de consilieri locali şi judeţeni, iar, ulterior, voturi pentru alegerile parlamentare.
În premieră, „Universul argeşean” a făcut o analiză a numărului de voturi obţinute de primarii din Piteşti, Mioveni, Câmpulung, Curtea de Argeş, Topoloveni, Costeşti şi Ştefăneşti, la alegerile din 2008, raportat la numărul de cetăţeni cu drept de vot din fiecare oraş. Interesant, în urma analizei noastre – care a avut la bază cifre preluate de la Autoritatea Electorală Permanentă – veţi constata că unii edili argeşeni despre care se crede că stau pe cai mari, au ieşit primari nu pentru că au valoare sau sunt iubiţi de cetăţeni, ci pur şi simplu au fost aleşi în lipsă de altceva mai bun.
Cel mai elocvent exemplu este cel al primarului din Câmpulung, Călin Andrei, care, la alegerile din 2008, a obţinut doar 6.649 de voturi, dintr-un total de 34.041, numărul cetăţenilor cu drept de vot din Muscel. Comparând cele două valori, aflăm cu surprindere că primarul Călin Andrei este preferat de câmpulungenii cu drept de vot într-un procent de 19,66%, unul dintre cele mai mici din tot judeţul. Nici primarul Piteştiului, Tudor Pendic, nu este pe placul cetăţenilor cu drept de vot din municipiu, aşa cum s-ar crede, decât într-un procent de 24%. Practic, Tudor Pendiuc i-a convins să-l voteze doar pe 37.141 de locuitori din cei 153.000 de piteşteni cu drept de vot în 2008. Cel mai bine plasat între primarii de oraş din Argeş este Gheorghiţă Boţârcă de la Topoloveni, care, la alegerile de acum 4 ani, a reuşit să fie votat de 34% dintre cetăţenii cu drept de vot. Mai trebuie spus că 4 din cei 7 primari de oraş, cel din Costeşti, Curtea de Argeş, Câmpulung şi Ştefăneşti, nu au fost aleşi din primul tur, ci după a doua rundă de alegeri.
Absența la vot a transformat procentul real al lui Pendiuc din 24% în 74%
În topul nostru, cu cele mai multe voturi, se află, bineînţeles, primarul Piteştiului, Tudor Pendiuc (PSD), care a candidat în cel mai mare bazin electoral al Argeşului. La scrutinul din 2008, acesta a reuşit să obţină 37.141 de voturi din cele 153.000 posibile – adică doar 24%. În ceea ce priveşte prezenţa la urne, în urmă cu patru ani au votat 52.023 de persoane, iar cele 37.000 de voturi obţinute de Pendiuc au reprezentat 71,39% din total. Pe locul doi în acest top se află primarul de la Mioveni, Ion Georgescu (PSD), cu 7.700 de voturi obţinute la alegerile din 2008, dintr-un total de 28.000. Practic, voturile obţinute de Georgescu la alegerile de acum 4 ani, reprezintă 27% din totalul populaţiei cu drept de vot. În 2008, la Mioveni au ieşit la vot 11.004 persoane, iar actualul primar a obţinut 70% din sufragii, adică 7.700 de voturi.
Boţârcă, mai tare decât Pendiuc şi Georgescu
Atât Tudor Pendiuc, cât şi Ion Georgescu au ieşit primari din primul tur, la fel ca şi Gheorghiţă Boţârcă (PSD) la Topoloveni, care a obţinut 2.761 de voturi din cele 4.638 de voturi valabil exprimate la scrutinul din 2008, ceea ce a reprezentat 59,52%.
Raportat însă la numărul total al cetăţenilor cu drept de vot din Topoloveni, 8.174, primarul Boţârcă a reuşit să obţină, cu cele 2.761 de voturi, 34%, adică cu 10 procente mai mult decât primarul Tudor Pendiuc.
Călin Andrei… nu-i tot ce vrei
În ceea ce-l priveşte pe edilul din Câmpulung, liberalul Călin Andrei, acestuia i-au trebuit două tururi ca să ajungă primar. În primul tur, Călin Andrei a adunat 4.217 voturi din cele 12.842 valabil exprimate. A ieşit, în final, primar cu 6.694 de voturi în turul doi. Dacă raportăm, însă, cele 6.649 de voturi obţinute în turul doi la numărul cetăţenilor cu drept de vot din Câmpulung – care, la alegerile din 2008 era de 34.041 – rezultă că primarul Călin Andrei este preferat doar de 19,68% dintre câmpulungeni. Procentul lui Călin Andrei îl plasează pe acesta nu doar pe ultimul loc în rândul primarilor de oraş, ci şi pe ultimul loc în Argeş.
Ninel Diaconu, 21% în preferinţele alegătorilor cu drept de vot
Tot după două tururi de alegeri a ajuns primar şi pesedistul Nicolae Diaconu, la Curtea de Argeş. În primul tur, Diaconu a luat 3.122 de voturi din totalul de 10.640 valabil exprimate, adică 29%. Cele 6.424 de voturi obţinute în turul doi i-au asigurat funcţia de primar lui Ninel Diaconu. Raportat, însă, la cele 29.924 de persoane, câte aveau drept de vot, în anul 2008, în Curtea de Argeş, vom vedea că Diaconu este preferat numai de 21% dintre locuitorii cu drept de vot.
Primarul din Costeşti a intrat la limită în turul doi
Ion Baicea (PDL), actualul primar al oraşului Costeşti, a intrat şi el în turul doi de pe poziţia a doua, pe primul loc situându-se Marian Niţă de la PSD. În primul tur, pedelistul a primit 1.387 din cele 5.014 voturi valabil exprimate. Baicea a ajuns primar cu 2.815 voturi, după al doilea tur, dar, dacă raportăm acest număr de voturi obţinute la cel al populaţiei cu drept de vot din Costeşti, care este de 9.500, vom observa că în primul tur Ion Baicea a fost preferat de doar 14,60% dintre locuitori, iar în turul doi, de 29,63%. Practic, Baicea şi-a dublat procentajul între cele două tururi şi datorită alianţei făcute cu un contracandidat, preotul Emil Constantinescu din Pârvu Roşu, care, în primul tur al alegerilor de la Costeşti, a obţinut pentru funcţia de primar aproximativ de 400 de voturi.
Bărbuceanu şi-a dublat procentajul în turul doi
Şi primarul Dorin Bărbuceanu (PNL) de la Ştefăneşti a câştigat alegerile trecând prin turul II. În primă fază, Dorin Bărbuceanu a obţinut 1.610 voturi din totalul de 5.267 valabil exprimate la primul scrutin. A ajuns primar, în final, cu 3.276 de voturi, pe care, dacă le raportăm la numărul total al cetăţenilor cu drept de vot din Ştefăneşti, care este de 10.901, vom vedea că Bărbuceanu se bucură de simpatia a 30% dintre locuitori.
În numărul următor al „Universului argeşean” vom continua analiza noastră cu primarii din mediul rural, care, surprinzător, stau mult mai bine în preferinţele electoratului decât colegii lor de la oraş.