STÂNA… ONLINE Chiar dacă pare neobişnuit, ciobanii argeşeni au învăţat să lucreze şi să profite de tehnicile moderne şi, mai nou, îşi vând mieii pentru Paşte şi online. Fraţii Gălan din satul Jugur, comuna Poienarii de Muscel, proprietarii unei stâne, şi-au pus deja oferta cu miei de Paşte pe Internet, iar acum aşteaptă cumpărătorii. Evident, cei doi baci asigură şi transportul la domiciliu, aşa că mielul pentru sărbători va veni gata sacrificat, jupuit, pregătit, numai bun de băgat în cuptor! „A fost greu anul acesta, chiar dacă noi avem stâna aproape de asfalt, pe Valea Ghimbavului, la doar 3 kilometri de drumul principal.
Hrana animalelor am avut-o la ceva distanţă şi, din cauza zăpezilor mari, a trebuit să le facem potecă oilor, să improvizăm drum din lemne şi plăci, să poată merge! Dar, mulţumim lui Dumnezeu, producţia e bună! Oile au început să fete încă din ianuarie, aşa că acum avem deja aproape 150 de miei de vânzare. În funcţie de cum sunt fătaţi, vor ajunge între 8 şi 15 kilograme unul. Aşa că omul va avea de unde să aleagă, după mărime şi greutate, în funcţie de ce vrea şi are nevoie. În ceea ce priveşte preţul, cel pe care l-am dat pe site, pe mieidevinzare.ro, noi am zis 150.000 în viu şi 250.000 tăiat! Cu cât se va vinde la piaţă, nu ştiu încă să vă spun; depinde de multe: şi de ce ofertă au alţii, şi de ce ne mai rămâne după ce vedem ce s-a cerut pe Internet”, spune unul dintre ingenioşii ciobani, Ion Gălan. Ideea promovării online a animalelor de vânzare a început deja de ceva ani, dar abia acum a început să capete forţă. Pentru clienţii de la oraş, cumpărarea mielului de Paşte online poate fi o uşurare. Economisesc bani, dar, cel mai important, timp! Asta pentru că nu vor mai fi nevoiţi să alerge prin pieţe să aleagă şi să caute preţul cel mai bun. Pentru că preţul kilogramului de miel cumpărat de pe Internet este, de obicei, mai mic chiar şi cu câteva zeci de lei faţă de cel practicat în pieţe. Plus că este livrat acasă. „Pentru cei care ne comandă de pe Internet asigurăm, evident, şi transportul. Cel puţin în Piteşti şi Bucureşti, fără discuţie. Le vom spune oamenilor când anume le livrăm marfa şi ne vom asigura să le trimitem în timp util, ca, de sărbători, să aibă mieii pregătiţi” ne-a mai spus proprietarul stânei din Jugur, Ion Gălan. Şi pentru că treaba merge bine în domeniul creşterii animalelor, iar revenirea la tradiţional este un trend apreciat, aducător de venituri, oamenii s-au gândit să dezvolte activitatea de la stână şi în domeniul agroturismului. „După ce terminăm cu mieii de Paşte, avem planuri să ne extindem în activitatea cu produse tradiţionale, specifice: brânză de burduf, caş, caşcaval, brânză de oaie, şi altele asemenea. Vom invita oamenii şi la stână, la un bulz copt în jar şi ce se mai face, de obicei, pe aici!”.