ACUM 20 DE ANI Ce au fost şi ce-au ajuns… Nu e însă vorba despre personaje care şi-au ratat vocaţia, ci, dimpotrivă, şi-au găsit-o! Pentru că, indiferent de ce au fost, au ajuns… primari de meserie! Au 4, 5 şi chiar 6 mandate! Adică între 12 şi 20 de ani, sau chiar mai mulţi, de când sunt edili în funcţie în comunele sau oraşele lor. Tudor Pendiuc este deja faimos în ţară, cu cei 20 de ani ai săi de „domnie” peste „voievodatul” Piteşti. Iar locuitorii urbei tocmai ce i-au mai dat un mandat, cel de-al şaselea.
Domnia sa va ajunge astfel la impresionanta durată de 24 de ani în aceeaşi funcţie! Înainte însă de a fi primar, Tudor Pendiuc, originar din Olt, a lucrat ca inginer informatician la Centrul de Calcul Piteşti şi, mai apoi, la Ana Imep.
Şi Gheorghiţă Boţârcă, edilul din Topoloveni, a ajuns tot la cel de-la şaselea mandat, ca şi colegul de la Piteşti. Înainte de ’89, Gheorghiţă Boţârcă a fost, 12 ani, între 1977 şi 1989, şeful secţiei de reparaţii auto de la Cooperativa „Muncitoarea”. În precedenţii doi ani a lucrat şi la IATSA Ştefăneşti, tot ca şef de secţie. După ce a ajuns primar în funcţie, a făcut mai întâi Facultatea de Ingineri la Piteşti, luându-şi diploma în ’97, iar apoi, post-universitar, s-a specializat în managementul administraţiei publice locale, între 2002 şi 2003.
Primarul din Miceşti, de la roboţi industriali la alegători umani
În topul primarilor longevivi, ajunşi la al şaselea mandat, se mai situează doi edili din mediul rural, care şi-au făcut din Primărie cea de-a doua casă. Ion Toader, de la Cetăţeni, şi Dumitru Voicu, de la Miceşti, sunt şi ei în funcţie de peste 20 de ani şi vor mai sta încă patru. Când se vor retrage? „În secunda zero după ce se încheia cel de-al optulea mandat!”, ne-a declarat, râzând, Dumitru Voicu. Înainte de Primărie, Voicu a lucrat la Dacia, între 1984 şi 1992, fiind chiar şef de birou. Înainte de a deveni angajatul cetăţenilor, în ’90, Ion Toader de la Cetăţeni a fost profesor de istorie în comună, lucru pe care a continuat să îl facă până anul trecut, când s-a pensionat!
Primăriţă timp de 27 de ani!
Unul dintre cele mai interesante cazuri din ţară este cel de la Coşeşti, unde Elisaveta Tudose este primar din anul 1979, cu o singură pauză, de 6 ani, între 1990 şi 1996. Ani pe care i-a petrecut însă tot în Primărie, ca specialist. La o simplă numărătoare, reiese că doamna are o carieră de primar de 27 de ani, la care se mai adaugă şi actualul mandat de încă 4 ani.
„Ducele” a fost maistru la IATSA
Şi Ion Dumitru, mai bine cunoscut ca „Ducele de Albota”, a ajuns la cincilea mandat. Anterior, a lucrat alături de Constantin Nicolescu la IATSA. „Am fost maistru la atelierul de diagnoză. Aveam 70 de oameni în subordine. Era o funcţie! Şi am avut şi bani, cu care m-a prins Revoluţia, iar dacă nu ajungeam primar, eram om de afaceri. Dar ăsta e ultimul mandat! Şi cel mai greu. Asta dacă nu se încurcă lucrurile pe aici şi o să trebuiască să candidez tot eu!”, mai spune edilul de Albota.
Gestionar, profesor, sudor
Înainte de 1992, când a fost ales prima dată primar la Arefu, Gheorghe Stoican a fost lucrător comercial, gestionar, lucru cu care se mândreşte. Probabil experienţa în lucrul cu banii a fost determinantă în gestionarea bugetului comunei, pe care oamenii cred că l-a drămuit corect, dacă l-au votat de şase ori primar.
Gheorghe Ştefan de la Budeasa se află în fruntea comunei din 1992, fără pauză. Formaţia sa de profesor de sport i-a dat rezistenţă, iar respectul acumulat ca director de şcoală a fost garanţia pentru locuitorii săi că va face treabă bună şi la Primărie.
Marin Pană, primarul de la Recea, aflat la al cincilea mandat, spune că a pornit pe drumul Primăriei uşor, de jos, dar serios. „Am lucrat la SMA. Am fost sudor, mecanizator, maistru, şef de secţie… Uşor-uşor am învăţat şi Primărie. Am câştigat la început cu 16 voturi, apoi cu 100, cu 300… Anul asta am primit al cincilea mandat cu 1.061 de voturi, 73% din electorat m-a votat!”.