Recuperarea medicală reprezintă un domeniu în care, dincolo de ştiinţa specialistului, au început să conteze extrem de mult dotările tehnice şi noile descoperiri în domeniu. Puterea vindecătoare a exerciţiului fizic sau a factorilor naturali precum apa, căldura sau curenţii sunt amplificate, în folosul pacienţilor, de aparate ce înglobează tehnologie, cercetări şi descoperiri de ultimă oră în domeniul neuroştiinţelor şi al medicinii. Astfel, procesul de reabilitare fizică se poate desfăşura cu o viteză şi rată de recuperare mult mai mare, ceea ce înseamnă un câştig deosebit pentru cei aflaţi în situaţii dificile. 
Acesta este şi motivul pentru care unităţile specializate din lume au început o adevărată cursă pentru dotarea cu cele mai noi dispozitive medicale. Şi Piteştiul a intrat de curând în rândul lumii civilizate. Clinica Medicală de Reabilitare „Kinetopromedica Life” a reuşit, în premieră pentru România, să achiziţioneze un nou şi modern dispozitiv de kinetoterapie robotizată numit ERIGO, producţie de ultimă oră a firmei elveţiene HOCOMA, lider mondial al producătorilor de astfel de echipamente. Aparatul este acelaşi model cu cel folosit de Clinica de Neuro-Recuperare a Spitalului Universitar din Lausanne, Elveţia, în tratamentul de recuperare a multiplului campion mondial de Formula 1, Michael Schumacher. Personalul medical al clinicii care va lucra cu acest dispozitiv a urmat şi un curs de pregătire cu Harald Kinzner, consultant pentru tehnologie avansată de reabilitare a firmei producătoare, care a fost membru al echipei medicale de recuperare ce l-a tratat pe marele campion şi care a venit special la Piteşti.  
ERIGO este un pat robotizat ultratehnologizat, cu ajutorul căruia pacienţii aflaţi în stare foarte gravă, după un traumatism cerebral sau un accident vascular cerebral sever, sunt ridicaţi în poziţie verticală iar membrele inferioare le sunt mişcate simulând mersul. În acest fel, pacienţii îşi recapătă o bună parte a simţurilor pierdute în starea de comă, muşchii picioarelor încep să îşi revină, iar activitatea cardiovasculară este, de asemenea, intensificată. În acelaşi timp, activitatea cerebrală este stimulată. Avantajul este ca tratamentul se poate aplica chiar şi la numai 12 ore după eveniment (accident sau traumatism cerebral) şi instalarea stării de paralizie, atunci când pacientul nu poate fi mobilizat manual şi asupra sa nu pot fi folosite tehnici din kinetoterapia clasică de recuperare. Astfel, pot fi „câştigate” primele luni, esenţiale, imediat după accident, exact perioada în care pacientul îşi poate recupera, în cea mai mare proporţie, simţurile şi abilităţile de mişcare pierdute.
În plus, clinica a mai fost dotată şi cu un alt dispozitiv robotizat pentru recuperarea membrelor superioare, precum şi cu un aparat pentru elongaţie cervicală şi lombară, de asemenea computerizat. Pentru pacienţii care au nevoie de fizioterapie, este disponibilă o combină de ultimă generaţie (cu toată gama de curenţi, precum şi laser şi vacuum inclus).

Ce este kinetoterapia ?
GIGI MARTA, Prof. Principal kinetoterapeut, Terapeut Vojta
Coordonator Kineto Promedica Life

Kinetoterapia se defineşte ca „terapie prin mişcare”, efectuată prin programe de recuperare medicală care urmăresc refacerea unor funcţii diminuate sau creşterea nivelului funcţional în diferite afecţiuni.
Kinetoterapia este o formă terapeutică individualizată ce constă în programe de exerciţii fizice, statice şi dinamice, şi care se poate folosi în programele de profilaxie (de prevenire), terapeutice, curative şi de recuperare. Sfera de cuprindere a specialităţilor medicale care beneficiază de aportul kinetoterapiei este extrem de largă şi vizează atât prevenirea îmbolnăvirilor, cât şi, mai ales, restabilirea stării de sănătate.
Kinetoterapia urmăreşte să îi edea bolnavului posibilităţile sale fizice ce au fost limitate de boală sau accidente şi să aducă compensări deficitului motor instalat. Prin exerciţiile fizice practicate, bolnavul reuşeşte să creeze statusuri motrice de înlocuire a posturilor vicioase şi îşi recapătă poziţia corectă.
Există o gamă foarte largă de afecţiuni pentru care recuperarea medicală prin kinetoterapie este specifică şi absolut necesară. Planul kinetoterapeutic pe termen lung trebuie bine gândit şi adaptat fiecărui caz în parte. Puţine exerciţii, dar bine executate, au valoare mai mare decât multe exerciţii prost executate!
Astfel, kinetoterapia ajută la tratarea următoarelor afecţiuni:
*afecţiuni ale aparatului locomotor (ortopedice, traumatice, posttraumatice)
*afecţiuni reumatice (spondiloza, spondilita, poliartrita reumatoidă, artrita, reumatisme degenerative, reumatismul ţesutului moale etc.)
*afecţiuni neurologice (accidentele vasculare cerebrale, traumatismele coloanei vertebrale, boli degenerative şi inflamatorii ale sistemului nervos, sindroame neurologice)
*afecţiunile aparatului cardio-vascular (sindroame coronariene, protezare valvulară, infarct miocardic etc.)
*afecţiunile aparatului respirator (insuficienţă cronică respiratorie, pneumothorax etc.)
*afecţiunile metabolice (obezitatea)
*maladiile congenitale

În cursul execuţiei programului de kinetoterapie, supervizarea unui kinetoterapeut este strict obligatorie pentru evitarea execuţiei incorecte, a accidentelor şi pentru susţinerea bolnavului prin tehnici specifice. În funcţie de evoluţia bolnavului, programul de exerciţii suferă modificări în funcţie de particularităţile fiziopatologice ale bolnavului, vârstă, sex, în scopul obţinerii unei recuperări rapide şi eficiente. Desfăşurarea programului kinetoterapeutic într-un centru de specialitate dotat corespunzător măreşte considerabil şansele de reuşită prin materialele, echipamentele şi dispozitivele cu care se lucrează şi, bineînţeles, prin pregătirea continuă a personalului de specialitate.
Kinetoterapia trebuie efectuată de către specialişti cu pregătire universitară, cu practică în instituţii de profil şi bineînţeles, capabili să recunoască un diagnostic clinic stabilit de medicul specialist, care ştiu să efectueze corect un bilanţ muscular şi articular şi să aleagă în mod ştiinţific cele mai bune tehnici şi metode kinetoterapeutice, nu aleatoriu sau formal, toate acestea fiind obligatorii pentru a fi cu adevărat profesionist!

Adresa: Str. Teilor nr.2, et.1, Pitesti
Telefon: 0248 633 070
Mobil: 0787 524 293; 0731 131 678
E-mail: office@kinetopromedicalife.ro
Program: Luni-Vineri: 08.00 – 20.00

Comments

comments

DISTRIBUIȚI