Din acest an, Ministerul Sănătăţii reia subprogramul de fertilizare in vitro şi embriotransfer, în cadrul Programului naţional de transplant de organe, ţesuturi şi celule de origine umană, program ce a fost întrerupt în anul 2013. Tot din acest an, Ministerul Sănătăţii va demara subprograme-pilot pentru depistarea precoce a cancerului colorectal şi a cancerului de sân.
Ministerul de Resort vrea să extindă screening-ul pentru cancerul colorectal şi de sân la nivel naţional sau subnaţional, în orizontul anilor 2017-2020. Din punct de vedere al structurii morbidităţii şi mortalităţii, pe sexe, în raport cu localizarea tumorală, statistici citate într-un referat din mandatul ministrului Ladislau Ritli şi al preşedintelui CNAS Lucian Duţă, arată că: la femei, prima cauză de deces prin tumorile maligne este cancerul mamar, urmat, ca frecvenţă, de tumorile maligne ale aparatului genital (col uterin, corp uterin, ovar) şi de cancerele colorectal; la bărbaţi, pe primul loc al ratelor de mortalitate prin cancer se situează cancerul bronhopulmonar, urmat de cancerele colorectal şi de prostată. Screening-ul prin mamografii regulate a scăzut mortalitatea prin neoplasm de sân cu cel puţin 30% la femeile de 50 de ani sau mai în vârstă, conform statisticilor citate de Liga Română de Cancer.

Elevii vor fi vaccinaţi de medicul de familie şi nu în şcoli

Din acest an, doar medicii de familie vor asigura vaccinarea cuprinsă în calendarul naţional de vaccinare, precum şi vaccinarea la grupele la risc. Asta deoarece vaccinarea prin campanie şcolară are multe dezavantaje, precum: lipsa cabinetelor de medicină şcolară, dificultăţi în urmărirea antecedentelor vaccinale ale copiilor, problema copiilor neşcolarizaţi, a copiilor născuţi în ani diferiţi, care învaţă în aceeaşi clasă, complianţa scăzută la vaccinare a părinţilor copiilor înscrişi la un alt medic decât cel care realizează vaccinarea în campanie, dificultăţi în recuperarea restanţierilor, dificultăţi în supravegherea şi raportarea de medicul vaccinator a cazurilor de reacţie indezirabilă.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI