Premieră gastronomică în Oltenia și Muntenia. Degustare de preparate argeșene în curtea Căsuței albastre de lângă Mânăstirea Corbii de Piatră

1,122 views

Gust și gustări – premieră gastronomică în Oltenia și Muntenia! Primul eveniment din cadrul proiectului “Gust și gustări – elemente de cultură gastronomică din Oltenia și Muntenia” a avut loc în satul argeșean Corbi, sâmbătă 7 iulie.

Începând cu ora 10:30, peste 50 de persoane, majoritatea însoțite de copii, s-au strâns în curtea Căsuței albastre de lângă Mânăstirea Corbii de Piatră pentru a degusta peste 13 feluri de preparate argeșene. Vedetele brunch-ului au fost faimoasele teci cu lapte (ciorbă de fasole păstăi făcută cu lapte acru) și tocanul de miel, un preparat tipic ciobănesc. Participanții, veniți din Curtea de Argeș, Pitești, Târgoviște, București au apreciat și salata de roșii cu brânză, salata de vinete, cornulețele cu gem, dar mai ales gogoșile cu lingură.

După partea de degustare a urmat o scurtă plimbare până la mânăstirea rupestră și apoi s-a urcat sus, la crucea din piatră, de unde se poate admira toată așezarea.
La brunch au fost prezenți atât meșteri locali – sculptori în lemn – cât și producători locali de brânzeturi și gemuri. Participanții care au dorit să rămână în zonă, să viziteze și alte locuri, au fost încurajați să stea în “camera bună” a caselor locuitorilor din Corbi.

Evenimentul de la Corbi, din Argeș, a avut loc cu sprijinul comunității locale, al gazdelor – familia Sescioreanu și inițiativa “La Corbi” – și a comunității Antreprenorești.

Acest proiect își propune organizarea de evenimente de cultură gastronomică în sate și orașe mici din Oltenia și Muntenia pentru a promova turismul alternativ, zonele rurale, poveștile și bucătăria locală. În perioada următoare, între 15 iulie și 15 noiembrie, se vor mai organiza 8 evenimente în 5 județe din sudul țării, implicând actorii locali pentru a identifica și promova cultura, tradițiile, obiceiurile și atracțiile turistice din zonă.

La fiecare eveniment se urmărește crearea unui context senzorial și stabilirea unui cadru de cunoaștere culturală pentru produsele culinare. Acest context se realizează în primă fază cu ajutorul locației (imagini, mirosuri, sunete), iar apoi în mod direct prin asocierea cu un act cultural de tipul concertelor, dansurilor, tururilor ghidate, drumeție, plimbare.

Cei 500 de beneficiari, participanți la evenimente, sunt invitați să experimenteze gusturile autentice și, astfel, să încurajeze consumul de produse locale. Proiectul își propune să promoveze micii producători și, odată cu ei, să sprijine păstrarea peisajului cultural al zonelor incluse. Peisajul cultural (ex: existența căpițelor de fân, a ghindarilor de stejar, a livezilor tradiționale, a pășunilor și fânețelor cu iarbă bogată, etc.) este îngrijit de micii producători prin agricultura la scară redusă.

Asociația My Transylvania, organizatorul proiectului, a fost înființată în anul 2010 cu scopul de a promova patrimoniul local și cultura gastronomică din sudul Transilvaniei. Ea este implicată în planificarea și desfășurarea mai multor proiecte de cultură gastronomică, inițiative de dezvoltare rurală și programe culturale.

“Gust și gustări” este realizat în parteneriat cu My Secret România, un proiect care își dorește să-i inspire pe călătorii români și străini să descopere locurile mai putin cunoscute, care încă trăiesc după ritualuri vechi, în care simbolurile și tradițiile sunt vii, iar natura neatinsă. Din 2015, My Secret România organizează evenimente de promovare a locurilor “secrete”.

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Comments

comments