DISCRIMINARE Cele două instituţii sunt cercetate în problema alocării discreţionare a microbuzelor şcolare în Argeş, deoarece aceasta poate fi una dintre cauzele tragediei de la Băiculeşti, când trei copii au murit înecaţi. Cazul celor trei copii înecaţi, în urmă cu câteva săptămâni, la Băiculeşti, în canalul de refulare al unui lac, este subiect de anchetă şi declaraţii publice la nivel naţional pentru Avocatul Poporului.
În cea mai recentă conferinţă de presă, Avocatul Poporului, Gheorghe Iancu, a anunţat că experţii săi lucrează intens şi că, în curând, vor face publice câteva anchete pe probleme de încălcare a drepturilor omului de către autorităţile publice argeşene, printre care şi cea referitoare la cauzele care au dus la tragedia de la Băiculeşti. Concret, este vorba despre felul în care au fost alocate, în ultimii ani, microbuzele şcolare de către Inspectoratul Şcolar Judeţean, cu aprobarea şi „binecuvântarea” Prefecturii. Deşi instituţia în sine nu are posibilitatea de a aplica sancţiuni, fiind o instituţie de intermediere şi mediere, intrarea în vizorul ei reprezintă o notă mai mult decât proastă, ştiut fiind faptul că Avocatul Poporului se sesizează din oficiu în cazuri de grave încălcări ale drepturilor cetăţenilor. „Suntem în curs de desfăşurare a unei anchete la Piteşti, în legătură cu tragicul accident petrecut acolo, unde trei copii de la Băiculeşti s-au înecat într-un lac. Am descoperit o serie întreagă de nereguli! Începând de la cei care aveau obligaţia să asigure transportul, la prefectul judeţului şi primarul comunei, care ar fi trebuit să se ocupe să îngrădească acel lac… Printre altele, am descoperit că, deşi de peste 10 ani, anumite comune solicită mijloc de transport pentru copii, ultima tranşă de maşini trimise de la minister, vreo 6 microbuze, nu au ajuns acolo unde trebuia! Şi aici nu mă refer la culoarea politică! Vă dau un exemplu: comune de la zeci de kilometri depărtare, care presupun traversarea pădurilor de către copii – nu au primit, dar comune de prin jurul Piteştiului, care au la dispoziţie şi mijloace de transport în comun, şi unde primarii nici măcar nu solicitaseră microbuz – au primit! Iată nereguli care lovesc în cetăţean! Acestea sunt proceduri ce lovesc în dreptul la educaţie, dreptul la sănătate, dreptul la libera circulaţie, şi nu vom mai tolera asemenea lucruri!” a declarat prof. univ. dr. Valer Dorneanu, adjunct al Avocatului Poporului.
Raportul anchetei derulate de experţii Biroului Teritorial Argeş-Vâlcea va fi prezentat săptămâna viitoare
Raportul final al anchetei derulate de experţii Biroului Teritorial Argeş-Vâlcea va fi prezentat Avocatului Poporului chiar săptămâna viitoare, după care se aşteaptă ca acesta să facă anumite recomandări pe subiect. Printre concluziile preliminare ale anchetei se numără faptul că tragedia ar fi putut fi evitată, dacă cei trei micuţi ar fi avut un mijloc de transport spre casă. În lipsa acestuia, obişnuiau să vină şi să plece singuri de la şcoală, drumul având aproximativ 5 kilometri! Ei scurtau drumul trecând printr-o pădure şi apoi peste respectivul pod, care era, de fapt, o pasarelă tehnică neasigurată şi nicidecum un pod pietonal. În ultimii ani, potrivit datelor de la Inspectoratul Şcolar, în judeţ au ajuns peste 30 de microbuze şcolare. Ultimele trei, sosite în ianuarie anul acesta, au fost repartizate comunelor Călineşti, Bughea de Sus şi Mărăcineni.