Noi prevederi ale Codului Rutier intră în vigoare la începutul lunii februarie, iar de atunci agenţii de circulaţie încep să verifice şoferii şi pot da amenzi celor care nu le respectă. Astfel, din a doua lună a acestui an, fără scaun special, copiii nu mai pot urca decât în taxi sau autobuz. Copiii sub 12 ani nu au voie pe scaunul din față, cu excepția bebelușilor, sub trei ani care stau într-un dispozitiv special, pe care producătorul a specificat acest lucru, iar situaţia în care un adult ţine copilul în braţe pe timpul deplasării nu mai este permisă.
Noile prevederi din Codul Rutier stabileşte reguli clare şi pentru copiii care au o înălţime de până la 135 cm şi călătoresc în mașini echipate cu sisteme de siguranţă. Aceştia trebuie să fie prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaunul pentru copii, adecvat pentru ei. De asemenea, șoferii trebuie să cunoască faptul că și copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot călători în mașini doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feței. „Copiii în vârstă de până la 3 ani nu pot fi transportați în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranță, cu excepția autovehiculelor destinate transportului public de persoane, precum și a taxiului, dacă în acestea din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din față. În aceste situaţii, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul auto”, se specifică în Codul Rutier. Şoferii care nu respectă noutăţile legate de transportul copiilor în maşină pot primi amenzi de până la 450 de lei.

Probele biologice de sânge se pot recolta la faţa locului în ambulanţă

O altă nouă prevedere se referă și la modalitatea în care se poate face recoltarea probelor biologice pentru șoferii aflați sub influența băuturilor alcoolice sau a altor substanțe. Până în luna septembrie a anului trecut, acestea se puteau face doar în unitățile de asistență medicală autorizate sau în unitățile medico-legale. De februarie, probele biologice se pot recolta și în ambulanțe sau autospeciale care aparțin Serviciului mobil de urgență și care sunt chemate la locul unui accident, odată cu polițiștii care fac cercetările la fața locului.

Nu plăteşti amenda rămâi pieton

O altă noutate adusă de Noul Cod Rutier este suspendarea permisului auto în urma neplăţii amenzilor de circulaţie. Pentru că foarte mulţi dintre şoferi nu au bunuri pe numele lor, nici executarea silită nu poate fi valabilă, iar statul nu poate recupera cuantumul amenzii. De aceea, autorităţile s-au gândit să pună la punct un sistem prin care şoferii să fie, practic, obligaţi să plătească amenda, în caz contrar vor rămâne pietoni. Astfel, autorităţile introduc „tichetul de contravenţie”, tichet care va fi anexat permisului de conducere şi în care se va ţine o evidenţă a amenzilor plătite. Lipsa acestuia poate dovedi neachitarea contravalorii amenzii şi în condiţiile în care nu a fost exercitată o cale de atac împotriva procesului verbal de constatare a contravenţiei, poate atrage după sine suspendarea exercitării dreptului de a conduce autovehicule până la plata amenzii. De asemenea, autorităţile doresc crearea unui serviciu care le va permite utilizatorilor plata amenzilor online.

Faptele antisociale, pedepsite

De asemenea, noile prevederi ale Codului Rutier aduc şi sancţiuni mai mari pentru fapte cu pericol social deosebit şi care influenţează direct siguranţa traficului, precum nerespectarea normelor privind trecerea la nivel cu calea ferată, conducerea unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice, conducerea pe autostradă pe contrasens sau a unui autovehicul a cărui înmatriculare este suspendată, dar şi pentru depăşirea limitei legale de viteză cu peste 60 km/h. Potrivit Noului Cod Rutier, şoferii vor avea de respectat câteva noutăţi şi în privinţa centurii de siguranţă. Astfel, conducătorii auto sunt cei care vor fi traşi la răspundere dacă regulile sunt încălcate. Mai mult, spune actul normativ, şoferii vor avea obligaţia de a se asigura, înainte de a pleca de pe loc, că minorii poartă centurile de siguranţă sau că sunt transportaţi numai în dispozitive de fixare în scaune omologate.

Anularea permisului pentru accidentul cu victime

Modificări sunt aduse şi în cazul accidentelor cu victime. Permisul de conducere poate fi anulat chiar şi în varianta în care şoferul care a provocat un deces sau vătămare corporală primeşte drept pedeapsă amendă, nu doar dacă este condamnat la închisoare. Astfel, dacă „titularul permisului de conducere a fost condamnat printr-o hotărâre judecătorească rămasă definitivă la pedeapsa închisorii sau amenzii ori când instanţa a dispus suspendarea executării pedepsei sub supraveghere pentru o infracţiune care a avut ca rezultat uciderea sau vătămarea corporală a unei persoane, săvârşită ca urmare a nerespectării regulilor de circulaţie”, şoferul va rămâne fără permis de conducere. În plus, posesorii unui permis de categorie B vor putea să conducă tractoare cu masa maximă de 3,5 tone.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI