În raportul Comisei Europene, MCV (Mecanismului de Cooperare și Verificare), dat publicităţii miercuri, 28 ianuarie, una dintre instituţiile cu cea mai apreciată activitate este DNA. Raportul Comisei Europene reconfirmă calitatea activităţii desfăşurate de DNA, remarcă diversitatea investigaţiilor de corupţie desfăşurate în anul 2014, la toate nivelurile funcției publice și implicând persoane publice din diferite partide politice şi subliniază sporirea încrederii publice tradusă într-un număr tot mai mare de sesizări primite de la cetăţeni.

Conform raportului, în 2014 au fost trimise în judecată peste 1.000 de persoane, între care 8 parlamentari, 2 prefecţi, 7 preşedinţi de consilii judeţene. Printre cei 8 parlamentari trimişi în judecată anul trecut de procurorii DNA se numără şi doi deputaţi de Argeş: Sorin Buta (fost PDL) şi Cătălin Rădulescu (PSD).

Tendinţa pozitivă s-a menţinut şi în ceea ce priveşte numărul şi funcţiile persoanelor condamnate în cauze de corupţie ale DNA. Astfel, între cele peste 1.000 de persoane condamnate în cursul anului 2014, se află un prim ministru, miniştri, parlamentari, judecători, procurori şi primari, precum şi personalități influente din lumea afacerilor.

Şi la această secţiune Argeşul are 3 reprezentanţi. Pe fostul primar din Bradu, Costel Zamfir, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare. Fostul deputat PDL, Sorin Pandele, condamnat definitiv la 5 ani de închisoare cu executare, şi primarul din Albeştii de Muscel, Ion Năftănăilă, condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare.

Tot conform MCV, DNA a acordat atenţie specială recuperării prejudiciilor în dosarele de corupţie, valoarea banilor şi a bunurilor sechestrate fiind de 200 de milioane de euro, între care 416 terenuri şi 93 de autoturisme. Instanţele au dispus, prin decizii de condamnare definitivă, confiscarea a circa 30 de milioane de euro, precum şi a unui mare număr de bunuri, în timp ce compensaţiile acordate părţilor civile au fost de 274 de milioane euro.

Într-o perspectivă mai largă asupra combaterii corupţiei la nivel înalt, Raportul notează unele dificultăţi. Pe de o parte, la solicitările DNA de ridicare a imunităţii unor parlamentari, răspunsul Parlamentului a părut arbitrar şi lipsit de criterii obiective. Pe de altă parte, rata de recuperare înregistrată de autoritatea competentă la executarea hotărârilor judecătorești este estimată la numai 5-15 % din activele care fac obiectul unei hotărâri judecătorești, ceea ce face ca sancțiunile aplicate să aibă caracter mai descurajator, iar victima (care este adesea statul, în cazurile de corupție) să nu îşi recupereze pierderea suferită.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI