Politicieni şi securişti, implicaţi în moartea unui redactor-şef de la un săptămânal din Argeş

LUMINI ŞI UMBRE „Ciorba noastră cea de toate zilele” este o carte în care autoarea Anca Barbu vorbeşte despre încrengăturile din presa argeşeană, lumea politică şi oamenii din fosta Securitate. Într-o lume a luptelor de orgolii şi interese, un detectiv atipic, cultivat şi profund, descoperă ceea ce se ascunde în spatele morţii redactorului-şef al unui săptămânal de scandal din Argeş. Aceasta este intriga principală a noului roman, cel de-al patrulea, al Ancăi Barbu, fost candidat la fotoliul de primar al Piteştiului.

Cartea prezintă, după cum spune chiar autoarea, „imaginea plină de speranţă a unei lumi care se purifică, spălându-se de mizerie cu mizerie”. Lansarea va avea loc miercuri, ora 17.00, la Teatrul „Alexandru Davila”, iar la eveniment sunt invitaţi „toţi cei care cred în mine, mă simpatizează, îmi sunt prieteni sau mă apreciază”, spune autoarea. Până la marele eveniment, Anca Barbu a acceptat să ne dezvăluie, în avanpremieră, câte ceva din secretele noului său roman.

Despre ce este vorba, mai concret, în carte? Ce teme aţi abordat?
În esenţă, este un roman poliţist, iar tema principală este moartea redactorului-şef al unui săptămânal de scandal local. Dar, evident, pe lângă aceasta, există multe alte subiecte adiacente: teme politice, teme legate de presa noastră cea de toate zilele, de fosta Securitate care există încă printre noi şi se desfăşoară încă… Şi, mai există şi o poveste de dragoste, ca să nu fie totul atât de sumbru. Pentru că subiectul romanului vorbeşte şi despre speranţa că se mai poate îndrepta încă ceva în societatea noastră atât de dezorganizată şi destrămată.

„O serie de personaje au legătură cu viaţa reală”

Cine sunt personajele? De unde v-aţi inspirat? Ziaristul sau politicienii  la care vă referiţi au legătură cu viaţa reală?
Există, într-adevăr, o serie de personaje ce au legătură cu viaţa reală şi unele în care se regăsesc trimiteri la oameni care există în realitate, locuri şi întâmplări care s-au petrecut cu adevărat. În toate personajele am pus câte ceva din câte cineva, deşi acestea nu sunt copii fidele, ci nişte combinaţii din diverse persoane! Pentru că romanul este totuşi o ficţiune, nu o redare fidelă a vieţii reale.

Ce ar mai fi interesant de spus despre carte?
Multe lucruri, dar vreau să le păstrez surpriză pentru cei ce vor fi prezenţi la lansare. Vă pot spune că va fi şi o punere în scenă, în care vor fi citite pasaje din carte, pentru a fi astfel prezentate publicului prezent şi într-o altă lumină şi prezentare.

Cât a durat să o scrieţi şi când a avut loc redactarea propriu-zisă?
E scrisă ceva mai demult, cam acum doi ani şi jumătate şi mai bine de jumătate de an am stat în dubii în ceea ce priveşte finalul, dar nu am publicat-o până acum din diverse motive.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.