Nebunie la Podul Viilor din Piteşti! Acesta este cuvântul de ordine al şoferilor care încearcă să traverseze podul peste râul Argeş, intrat, de curând, în reparaţii capitale. „Dacă aţi fi văzut cum erau pe dedesubt, nu aţi fi avut curajul să treceţi peste ele nici pe jos, darămite cu maşina!”, ne-a spus unul dintre maiştrii care lucrează pe unul dintre cele mai înjurate şantiere din Piteşti.
Nici nu e de mirare că cele două poduri nu mai prezentau siguranţă. Fiecare are aproape un secol vechime sau se apropie! Cel peste Râul Doamnei a fost construit din beton armat, după planurile inginerului piteştean Dimitrie G. Dima şi a fost dat în folosinţă în 1912. A avut de suferit în primul război mondial, după care a fost nevoie deja de o primă refacere. După trei ani, în 1915, a fost construit şi cel de-al doilea, cel peste Argeş, tot după planurile şi sub atenta supraveghere a inginerului Dima. Şi acesta a fost ridicat tot din beton armat, o noutate a momentului în materie de construcţii, şi, de asemenea, a trebuit şi el refăcut după război. De atunci a mai suferit însă o singură reabilitare, când a fost dublat.
„Nu ne omoară munca şi oboseala, ne omoară presiunea: am luat înjurături şi jigniri cât într-o viaţă. Chiar nu înţelegem de ce unii şoferi se comportă aşa, în loc, să ne lase să ne facem munca, tocmai în folosul lor. Toată lumea înjură şi nu înţelege că acest pod trebuia refăcut, mai ales că are 100 de ani vechime şi a mai trecut şi prin două războaie. Probabil că, dacă s-ar fi găsit bani, lucrările ar fi început cu mulţi ani înainte. Dar aşa este românul. Dacă, Doamne fereşte, podul se fisura şi cădeau maşini în râu, atunci dădeau vina pe autorităţi că nu l-au reparat. Când s-a trecut la reabilitare, înjură că de ce se repară…”, ne-a spus unul dintre muncitorii de la pod.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI